Absolvent de clasa a VIII-a, Cosmin Gavriş este unul dintre tinerii care au ales să studieze la şcoala profesională Eurobusiness din Oradea. A făcut-o din mai multe motive: "şcoala este dotată, ateliere, aici fac şi practică, pot să învăţ multe despre meseria mea. După, am şansa să-mi găsesc un loc de muncă mai uşor."
Pe lângă el, alţi peste 100 de elevi s-au înscris la Colegiul Tehnic "Traian Vuia", unde din anul şcolar viitor va funcţiona un campus cu 12 specializări tehnice şi 224 de locuri.
"Anul acesta, după prima etapă de admitere. Ne-au rămas 129 de elevi la profesională. Planul de şcolarizare a fost propus în urma solicitărilor pe care le-am avut de la agenţii economici din zonă", spune Omer Ismet, directorul colegiului tehnic "Traian Vuia" din Oradea.
Elevii vor învăţa meserii din domeniile mecanică, electronică, fabricarea produselor din lemn şi industria textilă şi a pielăriei. Deşi dispun de dotările necesare, spaţiile colegiului aveau nevoie de îmbunătăţiri.
"În prezent, pereţii din sălile de clasă sunt scorojiţi, iar tencuiala a început să cadă. Odată cu lucrările de reabilitare, aceştia vor fi reparaţi şi zugrăviţi în totalitate", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Lucrările, care trebuie finalizate până în septembrie, vor fi plătite din cei 100 de mii de lei alocaţi de cinci companii membre al Asociaţiei "Parteneriat pentru Educaţie".
"Anul acesta susţinem reabilitarea unei clădiri din cadrul campusului tehnic "Traian Vuia", mai precis a 10 săli de clasă şi cabinete de practică", a confirmat Liana Boangiu, directorul Asociaţiei Parteneriat pentru Educaţie.
"Aceste săli de clasă au rămas la dotările de acum 10-15 ani şi vor să îmbunătăţească aceste dotări cu mobilier, cu pardoseală nouă", completează Adriana Petrică, directorul adjunct al Colegiului Tehnic "Traian Vuia".
Investiţia în refacerea sălilor şi cabinetelor are ca finalitate calificarea elevilor în meseriile cerute de companiile din Parcul Industrial al Oradei.
"Pentru noi, dezvoltarea şcolii profesionale este un element vital al dezvoltării afacerii noastre în Oradea. Ce se constată în momentul acesta este o lipsă acută de specialişti. Trebuie făcut neapărat ceva foarte repede, pentru că altfel investiţiile în România se vor încetini, dacă nu chiar opri", susţine Călin Banciu, directorul unei companiei americane.
Următoarele etape de înscriere la şcoala profesională din Oradea au loc în august şi septembrie.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă