O companie de IT din Oradea este în finala celei mai mari competiții de afaceri din lume, European Business Awards. Cei de la Qubiz au fost remarcaţi pentru creşterea cifrei de afaceri şi dezvoltarea accelerată pe care au avut-o în ultimii ani. În competiţie s-au înscris peste 32 de mii de companii din 34 de ţări europene.
Povestea companiei a început în 2008, atunci când o mână de tineri au înfiinţat o firmă specializată în dezvoltarea de soft-uri. În doar câţiva ani, numărul angajaţilor a crescut la 40, iar acum compania e în plină dezvoltare. Are aproape 90 de angajaţi în Oradea şi alţi 30 în biroul deschis la Cluj-Napoca.
Dezvoltarea s-a simţit şi în cifra de afaceri, care în ultimii cinci ani a crescut cu 250%. Succesul de piaţă i-a adus notorietate internaţională, iar în această iarnă au fost nominalizaţi pentru unul dintre premiile unui important concurs european de business.
"Noi am fost incluși în categoria care se referă la cele mai frumoase strategii de business și criteriile care sunt aici mie îmi plac foarte mult. Ei se uită, în aceste categorii, la strategiile de business, la inovație, se uită la stabilitatea firmei, inclusiv din punct de vedere al echipei, al clienților, al business-ului și la accelerarea în creștere a firmei", explică Marcel Anghel, CEO-ul companiei.
"Căutăm companii din Europa care au succes din punct de vedere al inovației, financiar și etic. European Business Awards este una dintre competițiile cu cea mai bună reputație din lume. Companiile care ajung în topul nostru au șanse mari să atragă clienți și investitori care vor să le cumpere serviciile și produsele", a declarat Adrian Tripp, CEO European Business Awards.
Compania a devenit un partener pentru importante firme din străinătate. Pentru că sunt cheltuielile mai mici, dar şi pentru că IT-iştii români sunt consideraţi serioşi, clienţi din Olanda, Marea Britanie, Germania sau Statele Unite apelează la serviciile orădenilor.
"Ajutăm clienții care sunt din zone diferite de business să găsească soluții tehnice la propriile probleme. Ne dorim să ajungem a fi considerați partenerii tehnologici ai acestor companii și să îi ajutăm, din punct de vedere a IT-ului, să își ducă mai departe propriul business", spune Răzvan Șovrea, functional designer.
"De obicei, fiind vorba de contracte de așa lungă durată și de sume mai mari, procesul de încheiere a unei vânzări e destul de sinuos și durează câteva luni. Da, se întâmplă când îi selectăm noi, de multe ori ajungem noi într-un proces de selecție", susţine Darius Tulbure, marketer.
Dincolo de beneficiile materiale, succesul companiei stă şi în relația dintre angajați. Piața IT este în continuă dezvoltare, iar lupta pentru cei mai buni oameni este acerbă.
"Suntem prieteni unii cu ceilalți și contează părerea și vocea fiecăruia dintre noi. E un mediu în care poți să crești, în care simți că poți să-ți aduci raportul și că ceea ce faci tu contează. Cred că asta e cel mai important", consideră Ioana Silaghi, specialist în resurse umane.
"Este, zic eu, o încununare frumoasă a opt ani de activitate a Qubiz, dintre care ultimii cinci ani au fost foarte accelerați în creștere atât ca business, cât și ca echipă", concluzionează Marcel Anghel.
În finala competiției europene au mai ajuns încă cinci companii românești. Din juriul inițial au făcut parte oameni de afaceri consacrați, lectori și reprezentanţi ai autorităţilor publice, cum ar fi prim-ministrul Belgiei.
Câştigătorii fiecărei categorii a European Business Awards sunt aleşi prin votul publicului.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Robert Rezumves