Coloranţii, pericolul din mâncare

Data publicării:
coloranti 130715

Înainte de 1989 coloranții folosiţi în industria alimentară se numărau pe degete, iar procentul de hrană colorată artificial nu trecea de 10 %.

"Înainte de 1989 și înainte de aderarea la UE, în România erau aceptați doar 4 coloranți, din care rezultau alte combinații. În schimb, după această perioadă sunt foarte mulți, sute", spune Lăcrimioara Moca, chimist în cadrul DSP Bihor.

Acum, hrana românilor este plină de coloranţi artificiali: "Băuturile răcoritoare, dulciurile, inclusiv produsele de cofetărie, mezelurile", enumeră Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

"Sunt utilizați și în medicamente pe care le vedem frumos colorate, glazurate în produse cosmetice, nu doar în cele de uz intern. Pielea noastră este o poartă de intrare pentru aceste substanţe", completează Lăcrimioara Moca, chimist în cadrul DSP Bihor.

Medicii avertizează că, prin acumularea în organism a coloranților artificiali, apar grave probleme de sănătate.

"Pot să dea alergii. Pot să provoace modificări la nivel celular cu bătaie pe termen lung, cu apariția diverselor tipuri de tumori, malformații congenitale", susţine Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

Pentru că autorităţile sanitare nu au aparate care să determine cantitatea de colorant dintr-un produs, specialiştii le recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenţie mărfurile alimentare.

"Sunt anumite produse pe care nu le cumpăr niciodată, de exemplu bomboanele foarte colorate sau produse a căror culoare îmi spune că ceva e nenatural."

"- Sucurile?
- Otravă!"

O alternativă la ingredientele artificiale este colorantul alimentar natural pe care doi cercetători din Oradea vor să-l omologheze. Produsul are atât rolul de a da culoare hranei, cât şi proprietăţi antibacteriene.

"Conține extracte naturale din plante, struguri, ceapă roşie, sfeclă roşie și are o gamă foarte largă de utilizare. începând de la produsele de origine animală și terminând cu produse de origine vegetală", spune Adrian Timar, cercetător în cadrul Universității din Oradea.

Omologarea colorantului natural va fi făcută după stabilirea costurilor de producție pe care le implică.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei