Coloranţii, pericolul din mâncare

Data publicării:
coloranti 130715

Înainte de 1989 coloranții folosiţi în industria alimentară se numărau pe degete, iar procentul de hrană colorată artificial nu trecea de 10 %.

"Înainte de 1989 și înainte de aderarea la UE, în România erau aceptați doar 4 coloranți, din care rezultau alte combinații. În schimb, după această perioadă sunt foarte mulți, sute", spune Lăcrimioara Moca, chimist în cadrul DSP Bihor.

Acum, hrana românilor este plină de coloranţi artificiali: "Băuturile răcoritoare, dulciurile, inclusiv produsele de cofetărie, mezelurile", enumeră Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

"Sunt utilizați și în medicamente pe care le vedem frumos colorate, glazurate în produse cosmetice, nu doar în cele de uz intern. Pielea noastră este o poartă de intrare pentru aceste substanţe", completează Lăcrimioara Moca, chimist în cadrul DSP Bihor.

Medicii avertizează că, prin acumularea în organism a coloranților artificiali, apar grave probleme de sănătate.

"Pot să dea alergii. Pot să provoace modificări la nivel celular cu bătaie pe termen lung, cu apariția diverselor tipuri de tumori, malformații congenitale", susţine Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

Pentru că autorităţile sanitare nu au aparate care să determine cantitatea de colorant dintr-un produs, specialiştii le recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenţie mărfurile alimentare.

"Sunt anumite produse pe care nu le cumpăr niciodată, de exemplu bomboanele foarte colorate sau produse a căror culoare îmi spune că ceva e nenatural."

"- Sucurile?
- Otravă!"

O alternativă la ingredientele artificiale este colorantul alimentar natural pe care doi cercetători din Oradea vor să-l omologheze. Produsul are atât rolul de a da culoare hranei, cât şi proprietăţi antibacteriene.

"Conține extracte naturale din plante, struguri, ceapă roşie, sfeclă roşie și are o gamă foarte largă de utilizare. începând de la produsele de origine animală și terminând cu produse de origine vegetală", spune Adrian Timar, cercetător în cadrul Universității din Oradea.

Omologarea colorantului natural va fi făcută după stabilirea costurilor de producție pe care le implică.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Papa Francisc
Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului