Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş, şcoala cu cinci muzee. Unul găzduieşte obiecte folosite la clasă acum 100 de ani

Data publicării:
colegiul samuil vulcan beius

Instrumente de laborator, aparate, ierbare şi hărţi au găsit o profesoară şi elevii săi în podul şi subsolul colegiului Samuil Vulcan din Beiuş. Cele mai multe încă utilizabile, obiectele arată cum se preda acum mai bine de o sută de ani şi au fost expuse într-un muzeu din cadrul şcolii. Înfiinţat în 1828 de episcopul greco-catolic Samuil Vulcan, liceul este al doilea ca vechime din Transilvania, după cel de la Blaj.

"Avem şi film pentru ele, se pot utiliza. Majoritatea sunt filme cu o valoare ştiinţifică, biologie, istorie, geografie. Utilizabile sunt şi acestea, aparatul cu film, cu proiecţie, cu peliculă de 16 mm. Acesta este episcop, la fel se poate utiliza, şi acolo pentru diapozitive", a prezentat obiectele găsite Otilia Peti, profesoară de geografie

Ea este dascălul care, cu ajutorul elevilor săi, a amenajat o sală de muzeu cu materiale didactice folosite în urmă cu 50-60 de ani, găsite prin podul şi subsolul Colegiului Naţional Samuil Vulcan din Beiuş. Cele mai multe dintre ele sunt utilizabile, altele sunt doar piese de muzeu, cum este şi un ierbar vechi de peste un secol.

"Este foarte bine întocmit, foarte complex, pentru că pe fiecare pagină are notat locul de unde a fost luată planta, ce tip de pământ era, de ce tip de climă are nevoie", spune Otilia Peti.

"Învăţământul care a fost în urmă cu 100 şi ceva de ani mi se pare mult mai interesant faţă de cel care este astăzi, pentru că au fost mult mai multe metode prin care să încercăm să învăţăm ceea ce facem, nu doar predare, nu doar teorie", crede Andreea Stanciu, elevă la Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş.

"Este un lucru foarte frumos cădupă atâţia ani încă se învaţă şi încă sutem aici şi sincer, este o onoare pentru mine să fiu într-un loc cu atâta istorie", spune Simina Gruie, elevă la acelaşi colegiu.

"Acolo este secţiunea ştiinţe, biologie şi chimie. Ni le-au predat profesorii de chimie şi biologie care au zis că, într-adevăr, nu le mai utilizează azi la clasă, dar s-ar putea ţine o lecţie cu oricare din materialele de aici cum se ţinea acum 50-100 de ani", spune Otilia Peti.

Mărturie istoriei de aproape 200 de ani a Colegiului Naţional Samuil Vulcan nu stau doar materialele didactice folosite în urmă cu peste un veac, ci şi alte obiecte şi documente păstrate în cele cinci muzee amenajate în clădire. Unul dintre cele mai importante este actul de întemeiere a şcolii, semnat de Samuil Vulcan.

"Aici avem acest act, originalul, iar aici avem articolul 11 din actul original, actul de întemeiere din 6 octombrie 1828. Şi avem un document foarte important, nu este original, este vorba de telegrama trimisă liceului în 1928, cu ocazia Centenarului, de către Nicolae Iorga", a explicat Viorel Gavra, directorul adjunct al Colegiului Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş.

La începutul acestei luni, colegiul a sărbătorit 190 de ani de la întemeiere, iar fotografiile cu elevii şi profesorii generaţiilor trecute sunt încă păstrate pe holurile clădirii. La liceul din Beiuş au studiat sau au fost în trecere personalităţi din diverse domenii, iar cei care au absolvit în urmă cu 30-40 de ani retrăiesc emoţiile de pe băncile şcolii prin propriii copii.

"Este singura instituţie de învăţământ preuniversitar care a dat ţării trei academicieni dintr-o singură clasă. Primul examen de maturitate s-a dat în anul şcolar 1852-1853, când se spune că şi marele poet naţional Mihai Eminescu, în drumul său spre Ştei, la prietenul său Miron Pompiliu, s-ar fi oprit aici şi ar fi dat examenul de Bacalaureat", susţine directorul adjunct al colegiului.

"Am patru copii şi trei au absolvit şi o mai am încă pe fiică-mea care încă este elevă. Cu drag îmi aduc şi eu aminte de vremea dascălilor care ne-au format", povesteşte Petru Beltechi, absolvent al colegiului beiuşean.

"Democraţie, toleranţă, educaţie, bun simţ. Acestea sunt principiile după care ar trebui să se ghideze, de fapt, nu orice elev al Colegiului Naţional Samuil Vulcan, ci orice persoană din lumea acesta", spune Mihaela Ilieş, directorul Colegiului Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş.

Bătrânul colegiu este unul din cele trei licee din Beiuş unde astăzi învaţă aproape 800 de elevi.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...