Valul de căldură care a cuprins azi Bihorul a transformat atmosfera într-una aproape irespirabilă. Temperaturile au ajuns la 33 de grade, iar până mâine zona se află sub cod galben de caniculă. Din acest motiv, în mai multe zone ale Oradei au fost deschise containere anticaniculă, iar cisterne cu apă au stropit fără încetare străzile orașului.
Containerele sunt amplasate în pieţele Cetate, Decebal şi Ioşia şi pe Strada Republicii, lângă statuia lui Aurel Lazăr. Incintele sunt dotate cu aer condiționat, apă potabilă rece, scaun, pat și masă. Trecătorii pot solicita ajutorul unei asistente medicale zilnic, între orele 10 și 18.
„Containerele vor rămâne amplasate până la finalul verii, asistenţa medicală fiind asigurată, în funcție de atenționările meteo, în perioadele de caniculă”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.
"De fiecare dată când temperaturile depăşesc 30 de grade astfel de cisterne cu capacitatea de 7 mii de litri sunt scoase în stradă pentru a uda marile bulevarde din Oradea", a transmis Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.
Pe timp de caniculă, trei cisterne vor împrăştia zilnic între 50 de mii şi 100 de mii de litri de apă în intervalul în care soarele dogorește cel mai puternic, între orele 13 și 16. Astfel, este redusă temperatura la nivelul asfaltului și este împiedicată ridicarea prafului în aerul și așa greu de respirat.
Autoritățile au luat măsuri ca rezervele de apă să nu fie afectate, așa că au trecut la creșterea cantității de apă acumulată în barajele din Bihor.
"Va fi o vară destul de caldă şi secetoasă, avem grijă ca rezervele de apă în bazine să fie suficientă pentru a sigura limentarea populaţiei şi celelalte unităţi. Deocmadată nu se pune problema de restricţii severe", susţine Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri.
În barajele existente în bazinul Crişurilor există în prezent rezerve de 125 de milioane de metri cubi de apă.
Recomandări pe timp de caniculă
Comitetul Local pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Oradea a transmis mai multe recomandări valabile pe timp de caniculă. Astfel, localnicii sunt sfătuiţi să iasă în aer liber în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, şi să se adăpostească în spații dotate cu aer condiționat.
Aglomeraţiile, expunerea la soare şi efortul fizic trebuie evitate între orele 11 şi 18.
Pe timpul caniculei e bine să purtăm haine subţiri, pălării şi ochelari de soare, să bem 2 litri de lichide pe zi, să mâncăm fructe, legume sau iaurt şi să evităm băuturile ce conţin cofeină sau zahăr.
Specialiştii atrag atenţia că trebuie evitat consumul de alcool, iar medicul trebuie consultat la cel mai mic semn de suferinţă.
Inspectorii ITM Bihor au precizat că pe timp de caniculă angajatorii au mai multe obligaţii:
- reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice;
-asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
- asigurarea echipamentului individual de protecţie;
- asigurarea de duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.).
„Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:
- asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
- asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
- trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”, au transmis inspectorii ITM Bihor.
Editor web: Adrian Laboş
Foto: Primăria Oradea