După ce în 2009 s-a născut ideea reabilitării faţadelor clădirilor istorice din Oradea, administraţia locală a reuşit prin mai multe facilităţi alocate locatarilor să refacă faţadele a 17 clădiri. O lege elaborată la nivel naţional şi alte beneficii acordate din 2012 ar fi trebuit să ducă la o creştere a numărului acestora. Dar facilităţile nu şI-au atins scopul.
"Pot să vă spun că locatarii, din păcate, cei care locuiesc în centrul istoric nu au bani pentru a reabilita clădirile.
Dacă nu sunt de acord toţi locatarii şi nu pot toţi să pună bani, clădirea nu poate fi reabilitată", spune Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Aşa că pânzele de protecţie învelesc în continuare imobilele degradate. Orădenii spun că strică aspectul oraşului şi le oferă o falsă protecţie, pentru că sunt deja rupte de bucăţile de tencuială desprinse de pe faţade.
"Aceste pânze din cauza ancorajului lor, a sistemului de prindere nu fac bine clădirii. Din cauza mişcării pânzei, din cauza vântului şi a precipitaţiilor care intră pe sub, provoacă distrugeri la faţadă, nu doar protecţie", explică arhitectul Ernest Pafka.
Deşi primăria plăteşte 20% din preţul reabilitării faţadelor clădirilor istorice din Oradea, fără să ceară înapoi aceşti bani, puţini locatari se apucă de lucru. Doar cei care locuiesc în clădirea Poynar au început procedura de reabilitare. Restul sunt expuşi somaţiilor şi amenzilor date de Poliţia Locală.
"Pe parcursul anilor 2012, 2013 poliţiştii locali au aplicat un număr total de 481 de sancţiuni contravenţionale din care 281 fiind avertismente iar 200, amenzi în valoare de 186 de mii 600 de lei", susține Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea.
Anul acesta au fost amendaţi 6 proprietari, iar alţi 118 au primit somaţii. Banii proveniţi din amenzi intră în conturile din care sunt oferite împrumuturile nerambursabile.
reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert
editor web: Adrian Laboş