Protocolul ONG-ului care apără drepturile animalelor arată că acestea trebuie să fie anesteziate înainte să fie duse în cuștile de transport. După această operațiune a urmat cea cu adevărat dificilă: mutarea leilor. A fost nevoie de şase oameni ca să transporte un sigur exemplar până în cușcă.
Lidia, Lavinia, Petrică, Marin și Tarhon sunt cei cinci lei care în 2002 au ajuns de la Circul de Stat Globus în Baia Mare. Grădina zoologică care le-a devenit casă a fost închisă, pentru că nu respecta legile europene referitoare la spațiul necesar pentru fiecare animal.
„Eu zic că locaţia în care au fost, chiar dacă nu au fost chiar conforme spaţiile, a fost destul de bună; la grădina zoo Baia Mare au avut totuşi 250 de metri pătraţi. Dovada bunăstării lor sunt şi cele trei exemplare care au fost fătate", spune medicul veterinar Adina Miclăuș.
În 2013 leii au fost preluați de organizația Vier Pfoten, care s-a ocupat de transferul acestora într-un sanctuar din Africa de Sud. Miercuri au plecat spre Johannesburg, unde vor ajunge după un drum cu camionul până la Frankfurt, urmat de un zbor de peste 12 ore.
„Cu siguranţă ar trebui să reziste. Am mai avut animale care arătau mult mai jalnic decât arată ei în momentul ăsta", explică Ovidiu Roşu, medic veterinar la Fundaţia Vier Pfoten România.
„Fiecare individ primeşte un hectar de teren şi pentru fiecare al doilea individ în pereche se mai adaugă jumătate de hectar. Deci cei de aici vor ocupa împreună aproape trei hectare de stânci, iarbă, tufişuri, copaci", spune Ioana Dungler, director în cadrul organizaţiei Vier Pfoten International.
După ce toată viața au trăit în captivitate, leii vor avea contact direct cu natura. Totuşi, nu vor fi nevoiți să vâneze, pentru că în sanctuar membrii Vier Pfoten hrănesc animalele, după reguli stricte.
Redactor: Laura Breb
Operator: Kristi Kosa