O datină veche de sute de ani este păstrată cu sfinţenie într-un sat din Bihor. Din a doua zi a noului an până în ajun de Bobotează, copiii din Roşia colindă fiecare gospodărie şi descântă pomii fructiferi. În schimb, primesc de la gazde nuci, mere şi bomboane. Chiraleisa este un obicei de purificare a locuinţelor şi de invocare a rodului bogat în agricultură.
Patru copii îmbrăcați în costume populare, cu straițe țesute la rãzboi și clopoței calcã pe urmele preotului care merge sã sfințeascã gospodãriile din Roșia.
"- Am mai fost odată.
- Îţi place?
- Da.
- Cine te-a îmbrăcat aşa frumos?
- Mama mea."
"- Suman, cuşmă, fimbie şi cămaşă.
- De unde le ai?
- De la bunica mea."
Copiii înconjoarã de trei ori fiecare pom din gospodãrie şi îl descântã: "Chiraleisă, leisă, rod în pom, boală în domn, pomul să rodească, omul să trăiască."
Este felul în care micii colindãtori îi cer ajutorul lui Dumnezeu ca gospodarii sã aibã un an bun, plin de roade şi bogãţii.
"Pentru că mi-aţi colindat pomii atât de frumos, eu vă dau nuci, mere, că aşa se dă la noi", spune capul familiei.
Chiraleisa este unul dintre cele mai vechi obiceiuri legate de sãrbãtorile de iarnã. Datina se mai pãstreazã doar în comuna Roşia, unde copiii colindã din a doua zi a anului nou pânã în ajunul Bobotezei.
"Ar veni ca o derivaţie din cuvântul grec Chirialeison care înseamnă Doamne Miluieşte. Este strigătul copiilor către Dumnezeu prin care îl roagă să ajute omul sărac şi să îi dea roadă în pom şi grâu până la brâu", explică Dorel Haiduc, preot paroh în comuna Roşia.
Tot în aceastã perioadã, preoţii colindã prin sat pentru a sfinţi locuinţele.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa