Şocul provocat de incendiul din clubul Colectiv i-a determinat pe zeci de patroni de localuri sã stea la coadã la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã din Oradea cu cereri de aviz.
"În cursul zilei de joi, 5 noiembrie, au fost depuse 25 de cereri privind avizarea, autorizarea şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate. Faţă de o medie de aproximativ 10-12. Programul de lucru cu publicul va include începând cu data de 9 noiembrie o zi în plus faţă de cel anterior", susţine căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
Dacã iniţial documentele de avizare puteau fi depuse doar lunea şi joia, acum se primesc cereri şi miercurea, iar intervalul de lucru a fost prelungit cu douã ore. Pânã şi tinerii care ies seara în diverse localuri spun cã au început sã se uite dacã acestea au toate actele la zi şi dacã au suficiente ieşiri de urgenţã.
"O să mă uit tot timpul la sistemul de evacuare, la tot ceea ce înseamnă siguranţa clienţilor, cu atât mai mult după incidentul acesta", spune un client.
"Şi înainte mă uitam; nu-mi place să mă duc în cluburile de la subsol, pentru că ar fi foarte greu să te salvezi de acolo", recunoaşte altul.
În urma noilor reglementãri ISU, multe cluburi nu mai permit aglomerarea spaţiilor.
"- Nici măcar nu ne-au lăsat să intrăm; au zis că nu mai au locuri, toate locurile sunt rezervate şi că nu putem intra. Au un număr limitat de persoane care pot să intre.
- De ce se întâmplă asta?
- În urma incendiului de la Bucureşti."
Alţi patroni, în schimb, şi-au închis localurile pânã ce vor avea toate aprobãrile de la pompieri.
"De miercuri am închis pentru a ne pune la punct şi pentru a reverifica toate procedurile pe care le avem în situaţiile astea", a precizat George Staicu, coacţionarul unui club din Oradea.
În Oradea sunt înregistrate în prezent peste 300 de cluburi, baruri şi restaurante.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi