Ideea cercetării a venit din partea profesoarei Simona Bungău, de la Facultatea de Farmacie Oradea, care a solicitat colaborarea chimiştilor de la Facultatea de Știinţe.
"Noi şi colegii noştri am răspuns afirmativ şi doritori fiind să aducem noutăţi pe piaţă, în domeniul cercetării, în domeniul cercetării practice imediat aplicative", spune conf. dr. ing. Georgeta Gavriş, de la Departamentul de Chimie al Facultății de Științe din universitatea orădeană.
În cadrul cercetărilor, universitarii orădeni au demonstrat că, în timp, vitamina C îşi pierde din calităţi. Au reuşit să pună la punct un dispozitiv pentru stabilirea concentraţiei de vitamina C din legume şi fructe. Descoperirea este utilă pentru lanţurile de farmacii şi în domeniul alimentar.
"Sunt interesate la recepţia fie a medicaţiilor, fie în industria alimentară, când se face recepţia de legume, fructe, să se cunoască cu adevarat, realmente, conţinutul real de vitamina C, care în timp se degradează", explică Georgeta Gavriş.
Simona Bungău, profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea: "Poate fi aplicată, utilizată, respectiv metoda în orice laborator de analize chimice, biochimice, poate fi folosită în laboratoarele şcolare, la lecţiile cu elevii."
La realizarea dispozitivului a lucrat un colectiv format din 5 profesori universitari. Invenţia a fost premiată cu medalia de aur la salonul Naţional Pro Invent din Cluj Napoca.
reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş