Evenimentul a reunit oficialitãți și oameni de afaceri din ambele țãri. Scopul declarat al colaborãrii este de a facilita schimburile comerciale între firmele din cele douã țãri.
"Avem investiţii în Ungaria care se ridică la circa 200 de milioane de euro, în domenii precum telecomunicaţiile, comerţul cu amănuntul, transporturile, agricultură. Este o prezenţă modestă, dar eu sper ca evenimentele precum cel la care asistăm astăzi să genereze interes din partea unor potenţiali investitori din România", a declarat Alexandru Victor Micula, ambasadorul României în Ungaria.
Tamás Hódsági, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maghiare, filiala Békés, susține că "dintre ţările central şi est-europene, România este cel mai mare partener economic al Ungariei. Dorim să ne dezvoltăm activităţile legate de relaţiile economice maghiaro-române."
Ungaria oferă investitorilor un cadru legislativ mai prietenos decât cel românesc
Chiar și înregistrarea unei firme se face mai ușor în țara vecină. "Dacă totul e pregătit, se ştie exact ce se doreşte, atunci, practic, această procedură se termină în 48 de ore", confirmă Péter Dunai, secretarul Camerei de Comerţ şi Industrie Maghiare.
Marcel Măinescu, om de afaceri din Arad: "Cadrul legal din Ungaria este, din păcate să spun, este mai uşor decât cel din România."
Centrul de afaceri româno-maghiar din Bekescsaba a fost construit cu fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier cu un buget total de 256 de mii de euro. Partenerul român în proiect este asociația de binefacere Don Orione din Oradea.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi