Sinagoga Zion din Oradea a fost ridicată între 1877 și 1878 de evrei, care în secolul al XIX-lea reprezentau aproape un sfert din populaţia oraşului. Clădirea a fost folosită până la începutul anilor '90, după care, din cauza degradării accentuate, a fost închisă. Lucrările de stabilizare a sinagogii au început în aceste zile, însă banii aprobaţi prin proiectul european ajung doar pentru o parte din restaurare.
"Puteam face lucrările de primă urgenţă care se impuneau. Clădirea era într-o situaţie de aproape autodemolare", spune Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea.
"În interior s-au făcut nişte grinzi de legătură care se leagă în exterior de nişte piloţi. Toată clădirea este legată de o grindă perimetru care o ţine efectiv, are efectul acela de cutie, toată se va mişca în aceaşi direcţie, uniform", explică ing. Denisa Mada, dirigintele şantierului din Sinagoga Zion.
Constructorul s-a angajat să întărească structura imobilului, dar banii proveniţi din proiectul transfrontalier nu vor ajunge şi pentru refacerea picturilor murale sau la cumpărarea mobilierului.
"Pardoseala va fi identică cu plăcile originale, nişte plăci marmulate cum ar veni, glazurate, foarte frumoase, hexagonale, exact ca în 1878", spune inginerul Mada.
Restaurarea totală a sinagogii Sion din Oradea se va termina peste maximum doi ani, promit reprezentanţii comunităţii evreilor. După acel termen, sinagoga va avea o nouă destinaţie.
"Reabilitarea şi dotarea sinagogii va permite organizarea a unor săli de conferinţe, expoziţii, concerte, punct de informare turistică", detaliază Marius Moş, directorul executiv al Direcţiei de Management al Proiectelor cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea.
Termenul final pentru lucrările de stabilizare ale sinagogei este luna noiembrie, după care se pot începe lucrările de restaurare interioară.
reporter: Edina Szomoru
operator: Robert Rezmuves