În urma reorganizării ANAF, care s-a finalizat în luna septembrie, în Bihor 70 de angajaţi au căzut examenul pentru post. Mai mult de două treimi au intrat imediat în concediu medical.
Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Finanţelor Bihor: "51 de persoane se află în concediu medical, asta însemnând că raporturile de serviciu nu pot fi întrerupte, iar perioada de preaviz se prelungeşte cu perioada în care ei sunt în concediu medical."
În acest fel, timp de cel puţin trei luni cei aflaţi într-o astfel de situaţie beneficiază de o bună parte din salariu. "Legea prevede că un angajat poate beneficia de maxim 183 de zile de concediu medical, dar din cea de-a 91-a zi concediul poate fi prelungit numai cu avizul medicului expert", explică Oana Ungur, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bihor.
Unii în concediu, alții cu muncă mai multă
În timp ce colegii lor folosesc zilele de concediu ca să se odihnească ori să îşi caute alt loc de muncă, angajaţii de la Finanţe rămaşi pe posturi sunt sufocaţi de activităţile pe care le-au preluat de la cei plecaţi.
Mihai Buhaş, referent în cadrul Finanţelor Bihor: "Datorită reducerii de personal volumul de muncă a crescut cu 30%, volumul de muncă e mult mai mare, au intrat impozite noi, pe tren, de la CAS, de la pensii."
Maricica Drăgan, inspector în cadrul Finanţelor Bihor: "Nu reuşim să facem într-o zi tot ce ne-am propus cu atât mai mult cu cât avem activităţi cu debitorii care vin în urma popririlor pe care noi le instituim pe conturile lor bancare."
Funcţionarii spun că se străduiesc să nu îi facă pe contribuabili să aştepte la ghişee. După disponibilizări, Direcţia de Finanţe Publice Bihor a rămas cu 533 de angajaţi. 33 au fost preluaţi de Direcţia Regională de Finanţe Cluj.
reporter: Florina Fofiu
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboș