Cazurile de spasmofilie, de zece ori mai frecvente vara decât în alte anotimpuri

Data publicării:
spasmofilie

Florin Reştea lucrează de aproape un deceniu în construcții, pe șantier. Până acum nu a avut probleme de sănătate, dar în această vară căldura, oboseala și hidratarea necorespunzătoare i-au provocat mai multe crize de spasmofilie.

"Am venit dimineață la lucru, am simțit că mi-e rău la stomac, simțeam așa că îmi trec furnici prin picioare, prin mâini, simțeam amețeli."

Nu este singurul caz, spun medicii. Spasmofilia, o afecțiune caracterizată prin spasme, tremur și convulsii, este frecvent întâlnită în perioada estivală.

"Creșterea simptomelor de spasmofilie pe timp de vară este de zece ori mai mare decât în celelalte anotimpuri. Pierdem multiminerale când transpirăm. Bem apă plată, sifon, ceai sau suc, refacem volumul de apă, dar rămânem cu minerale în deficit", susţine dr. Valentin Pantea, medic de familie.

La primele simptome - spasme sau amorțeli - medicii recomandă de urgență un consult de specialitate. De cele mai multe ori declanșarea spasmofiliei apare din cauza carenței de calciu și magneziu.

"Ar fi bine să bem o apă care conține săruri minerale, nu apă plată, nu apă sifon. Dacă folosim săruri minerale, e bine să folosim săruri minerale care au o absorbție bună din intestin."

Medicii spun că în formele cele mai grave ale spasmofiliei se poate ajunge la sufocare și pierderea cunoștinței.

"Se recomandă optimizarea ritmului de activitate și de odihnă, consumul de legume și fructe proaspete, evitarea alcoolului și evitarea expunerii prelungite la temperaturi ridicate", sunt sfaturile doctorului Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Pentru a se determina cauza spasmofiliei sunt necesare mai multe investigații, printre care analiza activității mușchilor și a mineralelor din sânge.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri