Castelul Zichy din comuna Diosig a fost construit în secolul al XVIII-lea. A fost numit după contele Zichy Ferenc care a devenit proprietar al așezării în anul 1810. Timp de două veacuri, castelul a fost reședința unor nobili maghiari și a găzduit o școală de specialiști în viticultură și Casa Agricolă Județeană. Recent autoritățile locale au accesat fonduri europene în valoare de o jumătate de milion de euro. Cu ajutorul acestora au renovat o parte a clădirii.
"Acoperişul, după cum vedeţi este reabilitat 100%, ceea ce ne permite ca zona care nu a fost renovată, măcar să nu se degradeze", spune Attila Mados, primarul comunei Diosig.
După renovare, o aripă a castelului a fost transformată într-un centru expozițional, care are trei secțiuni. "În primul rând cadrul natural reprezentat printr-o dioramă. Nişte tablouri mari prin care sunt ilustrate biotopurile zonelor protejate Natura 2.000, a doua parte pescuitul tradiţional de pe vremuri şi o parte cu viticultura", explică istoriograful amator Jozsef Szabo.
Ca să refacă întregul castel și să-l transforme într-un muzeu, autoritățile locale au depus un proiect ca să obțină fonduri din partea guvernului Norvegiei.
"La aproximativ 20 de kilometri distanţă se află conacul Draveczky, care însă nu are aceeaşi soartă fericită. După cum puteţi vedea, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, iar şansele ca acesta să fie reabilitat sunt mici, întrucât clădirea a fost retrocedată", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
"- Primăria nu poate să aloce bani pentru reparaţii?
- Nu, nu, primăria nu mai poate pentru că s-a semnat actul de retrocedare şi nu mai este al nostru. Am atenţionat familia care a primit înapoi acest imobil, dar de atunci noi nu am primit nimic", a răspuns Carol Bordas, primarul comunei Tarcea.
Specialiștii Direcției de Cultură spun că există o singură soluție pentru salvarea vechilor clădiri: fondurile europene.
În Bihor există 21 de conace şi castele care se află pe lista monumentelor istorice. Doar opt sunt în proprietatea administraţiilor publice locale; restul au fost retrocedate.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş