În timp ce unii le transformă în lemne de foc ca să facă loc altora noi, cu etaj și termopane, există antreprenori care le văd ca pe nişte adevărate comori. Vorbim despre casele vechi de un secol, veritabile bijuterii arhitecturale. În Maramureș, de exemplu, oamenii au înțeles că moștenirea de la străbuni este sfântă și se străduiesc să o facă să dăinuie în timp. Vă prezentăm acum trei case tradiționale și tot atâtea povești cioplite în lemn.
„Casa părintească nu se vinde, nici nu se distruge așa. În casa asta m-am născut, m-am căsătorit…”
Pentru tanti Maria Marinca, casa din cioplituri de lemn de brad, veche de 90 de ani, este cea mai sfântă amintire de la părinți. O privește cu drag și o îngrijește ca pe ochii din cap. De 9 ani a hotărât să le deschidă și turiștilor ușa casei părintești.
„(Turiștii) se bucură foarte mult că mai află lucruri de valoare. Și în casă, și pe dinafară.”
Câteva ulițe mai încolo, o altă localnică se mândrește cu casa ei. A cumpărat-o, la începutul anilor 2000, cu 1500 de lei. Astăzi, căsuța din lemn, cu șatră și tindă, valorează câteva mii de euro.
„Am demontat-o bucată cu bucată și am adus-o și am montat-o aici, unde se vede. Când am cumpărat-o a avut 100 de ani, iar acum noi o utilizăm cam de 15 ani.Noi ne-am dorit-o pentru că am lucrat de la începuturi cu străini și am văzut că asta caută: case de lemn”, a povestit proprietara casei.
„Sunt foarte frumoase, comorile noastre de demult. Multă lume vine să le vadă, să le aprecieze”, spune o vecină.
Pentru o noapte de cazare într-o casă tradițională tarifele încep de la 100 de lei/cameră și pot ajunge la 120 de lei/persoană, cu micul-dejun și cina incluse în preț.
La nici 10 kilometri de Breb, în Budești, o altă casă tradițională a fost salvată.
„Realizată din lemn de stejar vechi de peste 9 decenii, casa a fost transformată astăzi într-un mic restaurant”, a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Gheorghe Pașcu, fost polițist, este cel care a cumpărat-o anul trecut cu 9000 lei. A demontat-o din comuna Călinești şi a remontat-o bucată cu bucată în Budeşti.
„Am salvat-o, da, pentru că proprietarii voiau să o pună pe foc. Da, nu aveau ce să facă cu ea și voiau să o pună pe foc. Am adus-o, am restaurat-o.”
Astăzi, căsuța de lemn a devenit loc de întâlnire pentru sutele de turiști care ajung la centrul său de călărie.
„Face parte din trecutul nostru, din trecutul meu și este normal să salvăm ce se mai poate salva”, încheie Gheorghe Pașcu.
Dacă în România prețul unei case tradiționale de lemn, gata montată, se ridică la aproape 6 mii de euro, în Elveția o casă similară costă chiar și de 5 ori mai mult.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa