De câteva zile, peste 20 de angajați ai Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș schimbă costumul de la birou cu hainele de lucru. Muncesc de zor la renovarea unei case de tip familial ce nu putea fi folosită din cauza condiţiilor improprii.
"Facem fapte bune! - așa am intitulat acțiunea de voluntariat la care participă mai mulți colegi din DGASPC Maramureș. Au ales să iasă din birouri și să schimbe uneltele cu care își desfășoară activitatea zi de zi cu altele specifice lucrărilor pe care ați văzut că le realizăm aici", a explicat Adrian Mândru, purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureș.
Clădirea are cinci dormitoare, două băi şi o bucătărie. Angajaţii direcţiei au ales voluntariatul pentru că instituția nu are fondurile necesare angajării unei firme de construcţii.
"Ne-am gândit să facem economii. Direcția a achiziționat materiale, respectiv vopsele de interior și de exterior și
am început să ne ocupăm de vopsirea, să spun așa, a interiorului și exteriorului casei", spune Alina Coste Mădăras, director general al DGASPC Maramureș.
Gabriela Pop este consilier juridic şi lucrează în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Maramureș de peste 10 ani. A acceptat, fără să stea pe gânduri, să lase munca de birou în schimbul câtorva ore de… dat cu pensula: "Este o modalitate de a ne relaxa, de a face și altceva și, poate, și un lucru bun pentru copii."
"Colegii noștri s-au oferit bucuroși pentru că, așa cum se știe, în asistență socială se lucrează și cu sufletul, în ciuda dificultăților financiare", a observat Dorina Curteanu, directorul general adjunct al DGASPC Maramureș .
O dată renovată, casa va deveni cămin pentru 7 copii cu vârste între 4 şi 8 ani. Aceştia vor fi supravegheaţi de şapte specialişti.
"Odată ce ușile vor fi vopsite, întreaga casă urmează să fie zugrăvită și apoi mobilată și dotată cu toate cele necesare astfel încât, până de Paște, cei 7 frați să se poată muta aici", a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
"Ei așa trebuie să o cunoască: o casă primitoare, o casă în care să le facă plăcere să trăiasca în ea, să se simtă bine", este de părere Nora Mare, şefa serviciului management de caz, DGASPC Maramureș.
În total, în Maramureș sunt 32 de case de tip familial în care locuiesc aproximativ 350 de copii. În judeţ a fost inaugurată în 1998 prima construcţie de acest fel din România.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa