Capsula timpului, o călătorie de 100 de ani pentru generațiile viitoare. Este acțiunea prin care membrii orădeni ai Platformei România 100 au marcat Centenarul. În capsula ce va fi îngropată în curtea Muzeului Țării Crișurilor vor așezate obiecte din prezent și desene prin care adolescenții își prezintă viziunile despre cum va arăta orașul peste 100 de ani. Capsula va fi deschisă peste un veac.
"Primăria orașului Oradea și am încercat să fac cum se scurge clepsidra și se transformă în Oradea de peste o sută de ani." Așa își imaginează o elevă că va arăta orașul său peste 100 de ani: o așezare modernă, cu clădiri futuriste.
"Mi s-a părut foarte interesantă ideea de a ne închipui cum va arăta Oradea peste 100 de ani și chiar mi-am pus și întrebarea cum se gândeau copiii de acum 100 de ani că ar putea arăta acum orașul", spune Denisa Buda, elevă.
"Ideea de a îngropa capsula și de o deschide peste o sută de ani mi se pare genială, e încântată. Mi se pare și mie de bun augur, ca să își dea seama și generațiile de atunci ce a fost și ce era în mintea copiilor de acum", consideră Domnica Buda, mama elevei.
Proiectul capsulei timpului a fost inițiat de Platforma România 100 din Oradea.
"Ne-am tot gândit cum am putea marca anul Centenarului și ne-am gândit având o viziune care să meargă în două direcții; una a fost dorința noastră de a implica comunitatea orădeană, iar cealaltă a fost dorința noastră de a privi în viitor", explică Adela Lile, din cadrul Platformei RO100 Oradea.
Alături de desenele și eseurile elevilor care au participat la concursul inițiat de comunitatea RO100 Oradea, în capsulă vor fi așezate și alte obiecte.
"Am adunat câteva lucruri. De exemplu, din presa locală ziarele de astăzi, am pus și un magnet de frigider, un telefon, un stick cu melodii din generația noastră, o hartă cu Municipiul Oradea și o poză care ilustrează Palatul Vulturul Negru."
"Foarte interesant! Cred că o să se bucure copiii sau adulții din perioada aceea", își dorește Raul Chivu, elev.
"Mi-ar plăcea să fie totul mai viu colorat, cu chestii foarte ciudate, după mine, să iasă foarte tare în evidență", spune Simina Tonțea, elevă.
Capsula va rămâne deschisă până vineri. Orădenii pot aduce și alte obiecte, după care cutia va fi îngropată în curtea Muzeului Țării Crișurilor.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus