Florian Chirilă susţine că dieta vegetariană i-a îmbunătăţit tonusul şi că randamentul la locul de muncă a crescut semnificativ. Pentru că şi-a dorit să împartă beneficiile acestei diete şi cu alţii, şi-a deschis un restaurant vegeterian, singurul de acest gen din Oradea. Medicii susţin însă că dieta fără carne prezintă dezavantaje pe termen lung.
"Alimentele de origine animală sunt principala sursă de fier pentru organism, aşa că în cadrul dietei vegetariene pe o perioadă de 3-4 ani apare pe de-o parte un sindrom anemic prin deficit de fier, dar şi o anemie caracteristică", atrage atenţia doctorul Amorin Popa, specialist diabetolog.
Există şi situaţii în care dieta vegetarian este total contraindicată: este vorba despre copii, care au nevoie de proteine de origine animală, lapte, carne, pentru creştere, şi despre persoanele în vârstă.
Părerile orădenilor legate de adoptarea dietei vegetariene sunt împărţite. În timp ce unii ar fi de acord să renunţe la carne, majoritatea preferă un regim alimentar omnivor.
Primele diete vegetariene datează încă din India și Grecia antică. În ambele cazuri, dieta a fost corelată cu ideea non-violenței față de animale și a fost promovată de grupuri religioase și filozofi. Societatea Vegetariană Română are în acest moment 1500 de membri și, din estimările acesteia, în România există între 15 şi 20 de mii de vegetarieni.
reporter: Cristina Nistor operator: Szilagyi Gabor editor web: Adrian Laboș