Canicula aduce profit producătorilor de gheaţă

Data actualizării: Data publicării:
fabrica de gheata

Bani din gheaţă. Conturile fabricanţilor de gheaţă alimentară din România cresc pe măsură ce mercurul din termometre indică temperaturi tot mai mari. Benzinăriile şi marile lanţuri de hipermarketuri vând în aceste luni de vară cea mai mare cantitate de gheaţă de peste an.

"În urmă cu un deceniu, pe zi în România se produceau 10 tone de gheaţă. Acum cantitatea este de 5 ori mai mare, iar fabricile au diversificat producţia: gheaţa măcinată, la vrac, blocuri sau chiar sculpturi. Preţul unui kilogram este între 2 şi 3 lei", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

In urmă cu 16 ani, Florin Pleşca a înfiinţat prima fabrică de gheaţă din România, împreună cu un partener de afaceri. Ideea le-a venit după ce, la o terasă, au primit o sticlă de vin într-o frapieră din care gheaţa lipsea cu desăvârşire.

"Avem un singur produs. Nu sunt cuburi, ci sunt, practic, nişte tuburi de gheaţă. Au o formă cilindrică, dar aspectul ăsta este foarte important, pentru că că se topeşte mai uşor şi ai o calitate mai bună a băuturii", susţine Florin Pleşca.

Angajaţii care lucrează în fabrică trec în aceste zile de la temperaturi de aproape 40 de grade la valori mult sub limita îngheţului.

"Acum, cât lucrăm înăuntru, este ok; temperaturile sunt ok. 4, 5 grade. În depozit e mai răcoare: minus 18 grade."

Patronii de localuri spun că în această perioadă de vară, băuturile nu ar putea fi comercializate atât de bine fără acest ingredient important.

"Cel mai pregnant vara se consumă gheaţă în toate băuturile, dar preferăm să recomandăm în limonade, ice-tea-uri, frappeuri, smoothie-uri care sunt specifice sezonului cald, respectiv pentru celelalte băuturi răcoritoare sau apă pentru a ajuta să ne răcorim", explică Linda Şereş, managerul unei cafenele.

Aproape orice reţetă de cocktail, băutură cu fructe sau chiar cafea conţine gheaţă pentru a accentua aromele. Dar şi pentru a-l răcori pe client în zilele toride de vară.

"Afacerea cu gheaţă alimentară nu a cunoscut scăderi nici în perioada crizei economice din 2008. Zeci de tone de astfel de cuburi sunt utilizate zilnic în barurile restaurantele sau hipermarketurile din România. Doar în Oradea sunt produse, ambalate şi transportate 25 de tone. Pentru a nu se topi gheţa este păstrată la -18 sau -20 grade celsius", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Cel mai mare bloc de gheaţă produs la fabrica din Oradea a avut greutatea de o tonă.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri