Concurs plin de eleganţă în Bihor. Cei mai frumoşi, graţioşi şi blânzi cai au defilat astăzi în faţa unui juriu internaţional de specialitate, în cadrul primei etape a Campionatului Naţionale de Atelaje. Concursul a adunat la start 23 de echipaje din ţară şi din străinătate. Cel mai bine clasaţi sportivi vor primi, pe lângă diplome şi cupe, substanţiale premii în bani.
Proba de dresaj a adus atelajele, rând pe rând, în faţa juriului. Arbitrii au fost atenţi la cât de relaxaţi sunt caii şi au punctat stilul şi acurateţea figurilor executate. Au contat și imaginea echipajului, respectiv ţinuta driverului şi a secundului.
"Noi am încercat şi fără acest punctaj al exteriorului, dar în doi ani am ajuns că unii au venit cu bocanci de ski şi cu nu ştiu ce pălărie sau şapcă pe cap, că nu scrie în regulament că trebuie să fii îmbrăcat", spune un arbitru.
La cei 69 de ani ai săi, Carol Csorva demonstrează că nu e niciodată prea târziu să îţi urmezi visul. S-a apucat de acest sport ecvestru în urmă cu 12 ani şi a strâns zeci de medalii.
"Pe vremea aceea nu s-au putut ţine cai, în timpul comunismului. Dar dacă îmi plac caii, acum am început să o fac, de 12 ani. Şi a trebuit să am şi bani sau un fond ca să fac acest sport - costă cam mult."
Proprietar al unei ferme, bărbatul a participat la concurs cu trei cai din rasa Lipiţani, a căror valoare depăşeşte câteva zeci de mii de euro.
"Aici trebuie să fie foarte liniştiţi şi cuminţi, să execute ordinele date de driver. De obicei înainte de concurs începem cu două luni înainte lucrăm de 3-4 ori, poate şi de 5-6 ori pe săptămână, depinde", explică bărbatul.
De şase ori campion naţional şi cu numeroase participări la competiţii internaţionale, Gergo Rakoczi spune că astfel de rezultate cer muncă, răbdare şi antrenament.
"Cam 3-4 ani trebuie ca să formăm un atelaj bun şi să participăm la nivel înalt, la cele mai importante concursuri. Cu un cal lucrăm aproape o oră şi jumătate pe zi şi din şapte zile, lucrăm şase. (...) Acasă lucrăm cu 10-15 cai, deci lucrăm mult cu ei."
Totuşi, sportul ecvestru nu e pentru oricine. E nevoie, pe lângă calităţi de dresor, şi de mulţi bani.
"Se spune că, după cursele de Formula 1, concursurile de atelaje cu patru cai sunt cele mai costisitoare. Exemplarele se vând între 20 de mii de euro oi 100.000 de euro, în funcţie de ceea ce ştie calul", explică Nicolae Nistor, organizator.
De pe margine, atelajele au fost admirate de sute de persoane.
Sâmbătă, competiţia a programat proba de maraton, iar duminică urmează cea de obstacole. Punctajele obţinute vor conta pentru calificarea la Campionatul European şi la Mondial.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş