Deşi şcoala s-a încheiat pentru mulţi dintre elevi, iar pentru alţii a mai programat doar câteva săptămâni, problemele cauzate de violenţele între şcolari îşi caută încă rezolvarea. Profesorii şi psihologii de la un liceu din Oradea au pus la punct un program care îşi propune să stopeze fenomenul de bullying - aşa cum sunt cunoscute agresiunile între elevi. Au implicat în acest proiect atât voluntari, cât şi un regizor italian de origine română.
Foarte des elevii se plâng că, sub diferite pretexte, sunt agresaţi de colgi.
"Agresiuni tip bullying din comportament mi se întâmplă foarte des prin școală."
"Cu siguranță fiecare elev, fiecare om care a fost elev odată, cu siguranță a avut impediment cu colegii."
Psihologii atrag atenţia că violenţa în şcoli poate avea consecinţe dezastruase pentru copii.
"Fenomenul bullying se caracterizează printr-un set de comportamente manifestate intenționat - adică vreau să-i fac rău acelui copil, repetat. Acestea vor avea consecințe foarte grave pe termen foarte, foarte lung, ajungând posibil și la suicid", atrage atenţia Ioana Drugaș, psiholog.
Îngrijorați de manifestările agresive ale elevilor, profesorii și psihologii liceului Don Orione din Oradea au iniţiat un program anti-bullying, care are parte de sprijinul centrului cultural italian din oraş.
"În ultimii ani am observat că acest fenomen ne năpădește propriu zis. Agresivitatea în școală devine din ce în ce mi ridicată tocmai în acest sens am început de anul trecut o campanie antibullying; ea a ajuns la 1800 de elevi în peste 20 de școli", susţine Alexandru Stoica, directorul liceului Don Orione.
Voluntarii acestui proiect au elaborat o strategie pentru a scădea numărul incidentelor violente în școli.
"Trebuie să încurajăm victimele să încurajăm să vorbească cu părinții, să vorbească cu profesorii lor, să vorbească cu prietenii lor mai mari", spune psihologul Simona Bot.
"Ar fi implicarea cadrelor didactice - ele să fie în stare să repereze din timp copiii, să fie activi și deschiși", completează Anca Vernon, psiholog.
În campania împotriva violenţei în şcoli s-a implicat și regizorul italian de origine română Violeta Bîrlă. Aceasta va filma o serie de materiale ce vor fi prezentate copiilor pentru a-i face să înțeleagă pericolul pe care îl reprezintă agresivitatea.
"Vreau și țin foarte mult să-i sensibilizez nu numai pe copii, ci și părinții; pentru că părinții sunt cheia cea mai importantă, pentru că părinții trebuie să comunice cu copii și să știe ce fac copiii , de fiecare dată, în orice clipă."
În prezent, în România nu există date oficiale referitoare la amploarea fenomenului de violenţă între elevi.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş