Flavia este studentă în anul doi la Facultatea de Jurnalism din cadrul universităţii din Oradea. Vine din Salonta şi locuieşte într-un apartament pentru care trebuie să plătească o chirie lunară de o sută de euro. Imediat cum a aflat de ajutorul pentru încălzirea din iarnă a strâns toate actele necesare pentru a face o economie consistentă în următoarele luni.
"Am venit la ASCO pentru a-mi depune actele pentru întreţinere şi e un mare avantaj şi e primul an pentru mine.Am aflat de la anumiţi colegi şi m-am gândit că trebuie să-mi depun şi eu", spune studenta Flavia Popa.
Tinerii care au nevoie de ajutor din partea statului trebuie să prezinte documente care să demonstreze că nu locuiesc în oraşul în care se află facultatea la care învaţă şi că provin din familii cu o situaţie financiară nu tocmai bună.
"Aceste documente sunt preluate şi verificate de către colegii mei şi în baza lor beneficiază de cuantumul care este prevăzut de lege", explica Ioana Mihaela Florea, directorul general al Administraţiei Social Comunitare Oradea
În plus, studenţii trebuie să aibă maximum 29 de ani şi să locuiască în chirie, iar, în funcţie de veniturile familiilor din care provin, reducerile oscilează între 70 şi 90 la sută din valoarea totală a întreţinerii lunare.
"În primul rând actele de identitate pentru toţi membrii familiei, acte de venit pentru toţi membrii familiei şi dovada spaţiului locativ care dovedeşte calitatea de chiriaş", adauga Gizela Gati, şefa Serviciului Social a Administraţiei Social Comunitare Oradea
Economia pe care o fac la plata întreţinerii în lunile de iarnă sunt o adevărată mană cerească pentru studenţi.
Anul trecut, 500 de studenţi ai Universităţii din Oradea au beneficiat de subvenţii în perioada de iarnă.