Copiii, vârsnicii și bolnavii cronici sunt cei care au cel mai mult de suferit. Pe lângă viroze și simple răceli se agravează sau apar episoade acute ale afecțiunilor vasculare și respiratorii.
Dr. Hadrian Borcea, directorul medical al Spitalului Județean din Oradea: "Aceste perioade calde survin între perioadele cu temperaturi scăzute ceea ce obligă organismul să treacă rapid de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute și efortul va fi mult mai mare decât la o acomodare treptată."
Căldura de Bobotează aduce vești rele și pentru agricultori.
Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor: "Avem o mare temere în ceea ce privește perioada următoare din punct de vedere meteorologic. Economic ar însemna un dezastru pentru fermierii care ăși asigură veniturile din această tate."
Ludovic Kellerman are 69 de ani și nu ține minte să fi prins o… primăvară în luna ianuarie. A observat că liliacul și răchita galbenă au înmugurit, iar ghioceii au luat un avânt neașteptat.
Nu doar plantele gustă din căldură. La prânz, soarele a adus în Oradea nu mai puţin de 15 grade. În asemenea condiții nici nu e de mirare că sute de orădeni au ales să îți petreacă câteva ore bune, la o plimbare, prin parcuri.
De primăvara de ianuarie nu vom scăpa prea ușor. Chiar dacă vremea se va răci uşor, meteorologii anunță în continuare temperaturi peste normalul termic al acestei perioade.
reporter: Andrea Crișan operator: Tiberiu Catrișcău