La 60 de kilometri de Oradea, în Munţii Pădurea Craiului, lângă comuna Şuncuiuş, vă aşteaptă Peştera Bătrânului. Un loc în care pătrunzi cu greu, doar cu echipament special şi numai ghidat de profesionişti.
Până să ajungem în zona peşterii, străbatem apele cristaline ale pârâului Izbândiş, care izvorăşte dintre stâncile de la poalele munţilor Pădurea Craiului. O placă comemorativă aminteşte de un accident petrecut aici în urmă cu mai bine de 30 de ani, când un speolog s-a aventurat în adâncul apelor turcoaz ale izbucului, dar nu a mai revenit la suprafaţă.
"Izbucul Izbândiş are o adâncime de aproximativ 100 de metri, explorat până la acestă adâncime de către scafandrii speologi. Acest izbuc şi-a luat tributul pe unul dintre cei mai buni exploratori speologi, Halasi Gabor", povesteşte speologul Călin Perneş.
Trecem şi prin cătunul Zece Hotare, o localitate pitorească, ale cărei case sunt răsfirate pe dealurile din zonă la distanţe mari unele de celelalte. Ajungem şi în Valea Peştireu. Aici se află şi intrarea în Peştera Bătrânului.
"Peştera Bătrânului are o lungime de 1500 de metri şi o înălţime de până la 30 de metri. Pentru că aici se găsesc foarte multe zone acoperite de apă, avem nevoie de un costum special speologic, de o cască, dar şi de hamuri", relatează Romana Fărcaş, reporter Digi24 Oradea.
Intrarea în peşteră se face coborând pe coardă, legat în hamuri, pe un perete lung de 10 metri. Pe lângă echipamentul special, veţi avea nevoie şi de îndrumarea unui specialist care să vă însoţească prin galeriile subterane întortocheate.
"Peştera are ca şi dezvoltare două galerii din care una activă, şi una fosilă, puternic concreţionate. Pe galerii vom găsi atât stalagmite, stalactite, cât şi curgeri parietale şi gururi", spune Călin Perneş.
După o oră de explorare prin Peştera Bătrânului ajungem şi în ultima galerie a grotei. Aici avem supriza să găsim pe jos sute de figurine modelate în argilă. Tradiţia spune că fiecare turist care vine în peşteră trebuie să modeleze neapărat din argilă o statuetă.
Ieşim din peşteră tot cu ajutorul corzilor şi hamurilor, însă oboseala începe deja să îşi spună cuvântul. Vizitarea peşterii presupune o condiţie fizică bună, gradul de dificultate al peşterii fiind totuşi doar uşor spre mediu.
Reporter: Romana Fărcaş
Operator: Florin Lucuţa