"Cafea" la robinet. Sute de orădeni acuză calitatea apei potabile

Data publicării:
apa

Locuitorii unei străzi din cartierul Ioşia spun că au observat încă din toamna anului trecut că, periodic, apa de la robinet capătă o culoare bizară. Zilele trecute, situaţia s-a repetat.

"Nu se poate folosi apa la nimic, nici la baie, la spălat, fiindcă e murdară", spune Eugen Rotar, reclamant.

"Am dat drumul la apă caldă, că eu am aici probleme cu centrala termică și a venit așa murdară", completează Vasile Bar, reclamant.

"În permanență apa curge exact cum curge cafeaua cu lapte sau cafeaua. S-au făcut sesizări către Compania de Apă, către Direcția Sanitară a orașului, către protecția consumatorului. Au luat probe, dar faptele rămân la fel", susţine Marcel Petrescu, reclamant.

"Inspectorii de la serviciul de control în sănătate publică au recoltat 4 probe de la 4 familii; s-au trimis la laboratorul de chimie sanitară și microbiologie iar în cursul zilei de miercuri vom avea rezultatele fizico-chimice și vineri rezultatele din cadrul laboratorului de microbiologie", spune Daniela Rahotă, director DSP Bihor.

În funcţie de rezultatele analizelor, cei afectaţi vor hotărî dacă vor da în judecată Compania de Apă.

"Nu am contestat niciodată banii pe care îi plătim, dar contestăm calitatea apei care nici pentru animale nu poate fi folosită. Compania de Apă știe doar să încaseze. Practic, e bătaie de joc."

Oficialii Companiei de Apă susţin că de vină pentru situație este constructorul care a schimbat reţeaua de apă în zonă şi care a efectuat teste de presiune fără să anunţe.

"Începând cu data de 6 februarie, adică sâmbătă, s-au executat manevre fără înștiințarea prealabilă a Companiei de Apă, aceste manevre fiind efectuate de către constructor", a declarat Alin Sas, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă.

"Probabil compania de apă are undeva o defecțiune pe rețea pe care nu știu au identificat-o sau nu au identificat-o și țin informația pentru ei. Poziții de manevră dacă firma a executat nu poate influența calitatea apei pe o rețea. Rețeaua de apă a fost dată în funcțiune în februarie 2014 de doi ani de zile și mai multe rețele din Ioșia și nu numai s-a constatat că apa e de o culoare galbenă", a precizat Gheorghe Vajai, directorul firmei constructoare.

Până la rezolvarea situaţiei, medicii le recomandă locuitorilor să nu bea şi să folosească la gătit apa murdară.

"Poate produce afecțiuni digestive în funcție de tipul de poluare pot fi afecțiuni infecțioase sau neinfecțioase digestive", transmite medicul Dorel Ţîrț.

Compania de Apă Oradea a decis să efectueze spălări și goliri ale rețelei din zonă. Pentru că lucrările continuă pe alte străzi, specialiştii avertizează că e posibil să mai apară astfel de probleme până la recepţia reţelei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri