Teodor Fârgea a lucrat 9 ani, ca şef de manevră în cadrul Electrocentrale Oradea. Rămas fără slujbă cu doi ani înainte de pensie, bărbatul este dispus să se reorienteze.
"Pe unde m-am dus s-au cam închis, Alumina, Petrom şi întâmplarea a făcut că şi aici. Am crezut că măcar de aici o să reuşesc să ies în pensie, dar uitaţi că nu. Iau totul de la capăt, să am alt loc de muncă şi asta e."
Alţi peste 100 de muncitori disponibilizaţi au trecut pe la standurile angajatorilor.
"Am dorit să venim în sprijinul celor disponibilizaţi. Am invitat cele mai importante atât din parcul industrial, dar şi din oraş care au locuri de muncă disponibile în zona tehnică", a precizat Liana Boangiu, manager resurse umane în cadrul Agenţiei pentru Oradea.
Companiile au venit cu o ofertă diversificată, iar locurile de muncă au fost destinate mai ales celor care au o calificare. Atât angajatorii, cât şi candidaţii la un post au venit cu propriile condiţii.
"Venind din CET unde la fel au fost perioade mai lungi, au fost obişnuiţi cu sporuri, facilităţi care în alte părţi, deocamdată pe piaţă nu prea le găsesc şi probabil că până să realizeze ei că asta e piaţa la momentul actual o să dureze puţin", susţine Adriana Trifa, inspector resurse umane.
"A fost un număr destul de mare, cred că avem peste 20 şi ceva, 30 de CV-uri depuse. Am încercat să stau de vorbă cu oameni care au calificare pe parte de mentenanţă, să spunem pe parte tehnică, calificare, electricieni, sudori, mecanici", spune Gheorghe Costa, manager mentenanţă în cadrul unei companii.
După darea în folosinţă a noii centrale pe gaz, în vechiul CET a rămas doar personalul cu atribuţiuni de pază, conservare şi administrare a bunurilor.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă