Mulți bolnavi recunosc că au neglijat primele simptome ale bolii de inimă. Abia după ce acestea s-au agravat au cerut ajutorul medicilor.
"M-a durut foarte rău și m-a înțepat. Am depistat când am mers la control și am făcut un EKG."
"Prima dată fac tensiune, apoi am palpitații mari. Anul acesta am fost de trei ori internată."
În România, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru mai mult de 60% din decese, iar procentul este într-o continuă creștere. De vină pentru această situație este neglijarea unor principii simple, spun medicii.
"Sedentarism plus dietă nesănătoasă înseamnă stil de viață nesănătos. Stilul de viață nesănătos reprezintă, din păcate, cauza principală a epidemiei de obezitate, de suprapondere, de boli cardiovasculare și de boli metabolice", explică dr. Amorin Popa, şeful secţiei de diabetologie a Spitalului Judeţean din Oradea.
Ultimile date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că 80% din decesele premature provocate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite prin reducerea a patru factori de risc: consumul de alcool, fumatul, alimentația nesănătoasă și sedentarismul.
"Prevenția în bolile cardiovasculare este extrem de importantă", susţine dr. Mircea Popescu, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean din Oradea. "S-a demonstrat că făcând mișcare cel puțin 30 de minute pe zi timp de cinci zile pe săptămână, metabolismul se modifică în așa fel încât scad lipidele sangvine, se normalizează tensiunea arterială, chiar și glicemia poate scădea."
Bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru mai mult 17 milioane de decese pe an în întreaga lume. Federația Mondială a Inimii a anunțat că 194 de țări și-au luat angajamentul de a reduce cu un sfert rata deceselor premature până în 2025.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Sorin Mezea