Când a încercat să obțină pașaportul, Ciprian Sabău a realizat că procedurile nu sunt atât de simple pe cât a dorit să le facă Guvernul prin Ordonanța de Urgență 41. Deși în loc de taxele existente până acum se plătește doar una singură, bărbatul a avut probleme când a încercat să o achite: "Unde e serviciul pașapoarte nu poți plăti taxa de pașaport."
I s-a oferit, în schimb, posibilitatea de a folosi metode alternative de platã: fie cu ajutorul cardului, fie online, așa cum prevede articolul 7 din Ordonanța 41: "Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată."
"Achitarea taxei pentru obținerea pașaportului electronic poate fi făcută la Prefectură, la Trezorerie în sediile Poștei Române sau în bănci unde titularul deține un cont", spune Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Birocrația și-a arãtat colții exact în cazul celei mai moderne modalitãți de achitare a taxei, cea online.
"Dacă vrei să plătești online problema este că ai nevoie de o confirmare a băncii; practic, trebuie să listezi foaia și să mergi la bancă să pună ștampilă, altfel nu poți dovedi că nu ai măsluit respectiva chitanță. Mă așteptam să fie ceva mai simplificat, să poți plăti cu cardul în interiorul serviciului", spune Cristian Sabău.
"Asta este o problemă, având în vedere că nu toți care vin pentru pașapoarte sunt din Oradea, trebuie să se descurce, ore pierdute în plus."
"Mi se pare că ar fi mult mai ușor pentru toată lumea dacă s-ar putea face toate într-un loc."
Taxele de pașaport este singura plãtitã pentru eliberarea documentului și diferã în funcție de vârsta solicitantului. Pentru cei cu vârsta sub 12 ani, taxa de pașaport electronic este de 258 de lei, iar pentru cei ce au împlinit 12 ani suma ce trebuie achitatã este de 283 de lei. Pentru pașapoartele temporare taxa este de 219 lei, indiferent de vârstã. În acest din urmã caz "am sfătui cetățenii să nu achite prin internet banking, deoarece nu există posibilitatea verificării în termen pentru eliberarea pașaportului temporar de pe o zi pe alta sau în termenul legal de maxim 3 zile", transmite subcomisarul Cristian Ghidia, împuternicit șef Serviciul de Pașapoarte Bihor.
Întregul dosar ce trebuie depus la Serviciul Pașapoarte trebuie sã conținã mai multe documente: cartea de identitate, pașaportul vechi - dacă este cazul și dovada în original a achitării taxelor.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi