Prin lege, România s-a angajat ca în următorii şase ani să reducă cu 20% emisiile de noxe, prin creşterea, în aceeaşi proporţie, a metodelor de producere a energiei verzi.
"România încurajează implementarea proiectelor ce vizează producerea de energiei regenerabilă", spune Loredana Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.
Asta este teoria, dar în realitate lucrurile sunt mai complicate. Este cazul unei firme din Oradea care a propus transformarea apei geotermale în electricitate cu ajutorul unor centrale. Ca să demonstreze eficienţa proiectului, în 2012 specialiştii au pus în funcţiune o microcentrală.
Investiţia a costat 350 de mii de euro, iar microcentrala poate produce într-un an 400 de megawaţi. Un astfel de proiect este susţinut de Uniunea Europeană prin acordarea unor certificate verzi, lucru care nu s-a întâmplat în cazul orădenilor. Autorii acestuia acuză Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei că nici nu a anunţat Comisia Europeană despre existenţa în România a acestui proiect.
"Ni se explică că fiind singurul proiect din România pe ape geotermale, încă nu se poate face notificarea. În lege nu e prevăzut că trebuie să fie unul zece sau 100 de proiecte", susţine Alin Iacobescu, directorul firmei ce a implementat proiectul.
"În lipsa unor date relevante provenind de la mai multe proiecte de centrale de producere a energiei electrice utilizând energia geotermală aflate în curs de dezvoltare în România, iniţierea procesului de notificare la Comisia Europeană a schemei de sprijin prin certificatele verzi pentru energia electrică produsă în astfel de centrale nu a putut fi justificată, până în prezent", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei.
În acest fel, o investiţie de 3 milioane de euro stă în aşteptare, pentru că firma care vrea să construiască centralele se teme că neacordarea certificatelor verzi ar face nerentabilă afacerea. Pentru fiecare megawatt de energie nepoluantă, producătorul primeşte un certificat a cărui valoare este cuprinsă între 27 si 55 de euro.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei au revenit asupra deciziei şi au anunţat marţi că vor reevalua proiectul orădenilor.
reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert
editor web: Adrian Laboş