Casa Darvas LaRoche, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Oradea și simbol Art-Nouveau al oraşului, găzduiește în această perioadă, o colecție impresionantă de bijuterii. Cele aproximativ 60 de piese reproduc câteva dintre motivele decorative ale imobilului și au fost realizate de un designer din Capitală.
Creatorul bijuteriilor, Dorin Derșidan, spune că a fost inspirat de frumusețea și complexitatea feroneriei, vitraliilor și stucaturilor ce împodobesc Casa Darvas - La Roche. Designerul a reușit să reproducă mai multe motive reprezentative pentru stilul arhitectural Secession.
"Mă pasionează foarte tare și în plus obiectele pe care încerc să le produc și să le răspândesc pe cât posibil și din care mă inspir, sunt obiecte care fac parte din patrimoniul vechi cultural al României."
Bijuteriile sunt realizate din alamă, iar unele sunt colorate prin tehnica emailului. Preponderente sunt motivele cruciforme, cele inspirate din simbolistica solară, dar și motivele cu valoare simbolică străveche: pătratul, pentagrama și octogonul.
"Este o expoziție în premieră care valorifică potențialul simbolic al decorațiilor Casei Darvas LaRoche. Aceste motive vorbesc despre fecunditate, despre axialitatea lumii, despre forțele benefice care ocrotesc omul", explică Ramona Novicov, critic de artă.
Expoziția cuprinde brățări, pandantive, cercei, medalioane și butoni de manșetă. Foarte reușite, spun cei care au admirat colecția.
Casa Darvas LaRoche, în sine, este o bijuterie arhitecturală, pe care autoritățile orădene o vor transforma în primul muzeu Art-Nouveau din România.
"Le-am putut arăta orădenilor că o casă care urmează să fie restaurată poate prezenta elemente decorative de podoabă pe care toți cei care ne pășesc pragul pot să le cumpere de această dată", a precizat Angela Lupșa, directorul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor.
Bijuteriile au prețuri cuprinse între 50 și 300 de lei. Expoziția cu vânzare va fi deschisă până la mijlocul lunii decembrie.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță