Comisia din Bucureşti a făcut prima vizită în comuna Borş, unde primăria a atras aproape patru milioane de euro din fonduri europene. Un milion şi jumătate de euro au fost investiţi în construcţia unui cămin de bătrâni în localitatea Santăul Mare care adăposteşte acum 15 persoane. Tot cu bani europeni administraţia comunei a mai asfaltat o stradă din Sântion şi a introdus reţeaua de apă şi canalizare menajeră din localitate.
"Sistemul Vacum are nişte avantaje; de exemplu, viteza de deplasare a lichidului este foarte mare, adâncimea la care trebuie săpat este de un metru 20, astfel cantitatea de pământ care trebuie mişcată este mult mai mică", spune Geza Batori, primarul comunei Borş.
Toate aceste proiecte au fost finalizate anul trecut, iar conducerea cumunei recunoaşte că nu ar fi avut niciodată aceşti bani dacă nu ar fi fost fondurile europene.
"La nivelul judeţului Bihor se concretizează 389 de proiecte semnate care însumează valoarea totală de 424 milioane de euro. Din acest punct de vedere, judeţul Bihor pot să spun cu toată tăria că se situaează în primele trei locuri din ţară", consideră Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Comisia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit va rămâne până la sfârşitul săptămânii în Bihor şi îi vor motiva pe oameni să acceseze şi mai multe fonduri europene în viitoarea sesiune de finanţare.