Proprietarii de imobile şi-au învăţat lecţia şi cer autorizaţii de securitate la incendiu. În primele nouă luni ale anului Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a primit peste o mie de solicitări din partea celor care vor să obţină avizele şi acordurile necesare. Un sfert au fost însă respinse, aşa că dosarele trebuie să fie revizuite. Pompierii au anunţat că din această lună cei ce nu deţin astfel de autorizaţii riscă amenzi.
1.060 de solicitări pentru obţinerea avizelor, autorizaţiilor şi acordurilor, dar şi pentru asistenţă tehnică de specialitate au fost înregistrate la ISU "Crişana" de la începutul anului.
"Sunt cereri care presupun o muncă foarte laborioasă, pentru că sunt aspecte de natură tehnică pe care colegii mei le verifică, atât pe parte de proiectare, cât şi pe parte de finalizare şi implementare în teren în momentul în care construcţiile sau instalaţiile sunt finalizate", spune colonelul Sorin Caba, şeful ISU "Crişana".
Un sfert din documentaţiile înaintate spre avizare au fost respinse din diverse motive, aşa că dosarele vor trebui completate şi apoi reexaminate.
Alte aproape 1.300 de acţiuni au fost derulate, în acelaşi interval, de specialiştii inspectoratului. Pentru neregulile descoperite, aceştia au dat 905 amenzi de peste 1,8 milioane de lei.
Verificările în teren au arătat că nici unităţile de învăţământ nu stau bine la capitolul autorizare pentru securitate la incendiu.
"Dacă avem un număr de 856 de construcţii cu specific învăţământ la nivel judeţean, în acest moment, 120 dintre acestea sunt construcţii neautorizate. Este o dinamică destul de lentă, spun eu, la nivelul Bihorului”, a declarat şeful ISU "Crişana".
În Bihor există, în acest moment, 881 de clădiri care nu sunt autorizate. Cei interesaţi pot folosi un ghid online care le arată cum să obţină documentele necesare pentru autorizaţia de securitate la incendiu.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş