În acest an, o școală din comuna Diosig a fost la un pas să-şi piardă autorizaţia sanitară pentru că nu avea toalete.
"De la Direcția de Sănătate Publică am primit un ultimatum, în sensul că dacă nu remediem problema, atunci nu primim autorizația de funcționare pentru această clădire", spune Arpad Pataki, directorul școlii din Diosig.
Salvarea a venit de la o echipă de 4 muncitori, pe care primăria și o fundație i-au angajat printr-un proiect cu fonduri europene. Lucrătorii provin din rândul persoanelor defavorizate şi au semnat contractele la începutul anului.
"Am primit o sansă ca și noi romii să putem lucra. E o oportunitate pentru noi", recunoaşte Imre Simon. La rândul lui, Attila Rezmuves spune că "datorită acestui proiect ne-am înnoit locuințele, am câștigat bani știm că avem un loc de muncă unde mergem să lucrăm".
"Lucrează ca restul angajaților la orice firmă cu program normal de lucru: de la opt la patru sau de la nouă la cinci. În plus, ei primesc servicii de mentorat și de angajare pentru că majoritatea persoanelor nu au fost înainte angajate", a explicat Gabor Nagy, managerul de proiect.
Cei patru meseriaşi au pavat zona din preajma unor hale şi au refăcut coșurile de fum ale şcolii din comună. Acum lucrează la renovarea unei clădiri care va fi folosită pentru găzduirea unor evenimente.
"Ceea ce ne-am propus este să dezvoltăm o societate de construcții cu care să putem face atât în cadrul comunei, cât și pe piața privată lucrări de construcții", dezvăluie Attila Mados, primarul comunei Diosig.
Proiectul de angajare a persoanelor defavorizate a fost posibil cu ajutorul a peste 3,7 milioane de lei, din fonduri europene. Cu aceşti bani au fost angajate 24 de persoane în 6 comune din România.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves