Primăria din Brusturi a încheiat în 2010 un contract pe patru ani cu o firmă de salubritate. Înţelegerea a fost prelungită de două ori, ultima dată până la începutul acestei luni. Potrivit contractului, fiecare localnic trebuia să plătească o taxă de 3 lei pe lună. Pentru că foarte puţini din cei 3400 de săteni au semnat un contract de salubritate, în 2014 autorităţile au fost de acord cu ridicarea tarifelor.
"Întrucât gradul de de contractare a populației a fost mic, cam 20%, după 4 ani am mărit tariful de la 3 lei la 5 lei și 13 bani. În martie 2016 (firma de salubritate - n.n.) ne-a trimis o adresă, ne-a confirmat că expiră contractul și nu mai vine să ridice gunoaiele", susţine Florian Cuc, viceprimarul comunei Brusturi.
De la 1 aprilie, mașinile firmei de salubritate nu au mai venit să ridice gunoiul din Brusturi. Asta i-a făcut pe unii localnici ca, în semn de protest, să arunce în curtea primăriei saci cu gunoaie.
"După ce ne-am învățat și noi aici la țară să punem gunoiul în tomberon, să scoatem la poartă, vine, culege tomberonul și nu mai avem unde pune gunoiul."
"Noi nu mai avem unde să aruncăm gunoaiele și dacă merge cineva acum să arunce la marginea pădurii sau la marginea pajiștii, automat o să fie amendați."
Expirarea contractului de salubritate nu-i afectează pe cei mai mulți dintre localnici, care nu erau abonații companiei.
"- Ați avut vreodată contract cu o firmă de salubritate?
- Nu. Nu am avut nimic, nici lada de gunoi, nu am avut nimic.
- De ce?
- Nu am vrut. Le strângeam într-un loc și câd erau mai multe, aprindeam, ce nu se aprindea, le îngropam în casă."
Că nu toți procedau la fel o demonstrează groapa ilegală de gunoi care a apărut pe pășunea satului.
"Șanțul care străbate pășunea satului este locul unde sătenii din Brusturi își aruncă deșeurile. Sute de sticle, facloane, dar și obiecte nefolositoare sunt aruncate aici în fiecare săptămână", a observat Romana Fărcaș, reporter Digi24 Oradea.
În această situație, primăria din Brusturi este obligată să organizeze o licitație pentru un nou contract de salubritate.
"Atunci când o administrație publică locală nu deține un contract pentru colectarea deșeurilor , aceasta poate fi sancționată conform legii 2011/2011 cu o amendă contravențională între 5000 și 15000 de lei", a precizat Monica Crișan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.
Potrivit legii, în anumite cazuri se poate impune delegarea într-o localitate a unui serviciu de salubritate autorizat.
Reporter: Romana Fărcaș
Operator: Florin Lucuța