La școala din satul Miesig învață aproape 30 de preșcolari și elevi din ciclul primar. Din cele cinci încăperi, doar două sunt folosite, iar fiecare este încălzită de o sobă. E cald și bine înăuntru, dar asta presupune niște sacrificii.
"Doamna care trebuie să facă focul vine cu 2-3 zile înainte după vacanță ca să facă focul și în fiecare dimineață, pe la ora 4-5, ea trebuie să facă focul. Focul trebuie supravegheat pe toată perioada zilei, să fim atenți pentru ca cei mici să nu fie în dreptul sobei", spune Adriana Feneș, învățătoare la școala din Miersig.
Pe lângă aceasta, sobele se strică des și trebuie reparate pentru ca fumul să nu-i afecteze pe copii.
"Fumul de la arderea din sobe conține peste 7 mii de substanțe toxice. Fumul de sobă poate produce tuse, dureri de cap iritații ale ochilor și gâtului", a explicat Dorel Țârț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
"Fumul era înecăcios, uneori înțepător și pentru asta era nevoie de un hornar să desfunde coțurile destul de frecvent și temperatura nu putea fi păstrată mereu constantă", îşi aduce aminte Melinda Tănase, directorul școlii din Nojorid.
Din aceste motive, direcțiunile unor școli au hotărât să monteze calorifere și cazane moderne. Pentru întreţinerea acestora au fost angajaţi fochişti.
"Cazanul este alimentat la șase ore: dimineața la ora șase, la amiază, la șase seara și la ora 22 seara - ultima alimentare", a detaliat Adrian Cristea, fochistul școlii din Nojorid.
Reprezentanții ISU spun că în școlile unde există încă sobe funcționale există riscul unor incendii. De aceeae obligatorie respectarea normelor privind utilizarea focului.
"În fața sobei, în dreptul ușii de alimentare trebuie amplasată pe podea o tavă metalică; nu trebuie folosit alt combustibil decât cel pentru care a fost destinată soba și trebuie evitată supraîncărcarea acesteia", a explicat căpitanul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
"În județul Bihor, 60 % din unitățile de învâtământ folosesc ca și combustibil solid lemnul. Din aceste procente 20% reprezintă încălzirea pe sobe și 40% centrale proprii pe lemn", a anunţat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IȘJ Bihor.
În școlile din Bihor lucrează 133 de fochiști.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves