Este revoltă în satul bihorean Şumugiu, după ce mai multe vaci dintr-o fermă aparţinând unui italian stabilit în România au murit din cauza frigului. Localnicii îl acuză pe proprietar că nu şi-a hrănit corespunzător animalele. Mai mult, acestea nu ar fi primit apă pe timpul iernii şi au fost ţinute într-un şopron deschis, în ciuda temperaturilor scăzute.
A fost o iarnă grea nu doar pentru oameni, ci şi pentru animale. În ferma italianului din satul Şumugiu, anul acesta, frigul a făcut prăpăd. Mai multe vaci au avut un sfârşit groaznic.
"Localnicii spun că animalele au murit, cel mai probabil, din cauza temperaturilor scăzute din această iarnă. Practic, vacile sunt ţinute în aer liber, doar cu un acoperiş deasupra capului", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Şi nu doar lipsa unui adăpost a dus la moartea animalelor, ci şi faptul că nu au primit apă şi hrană, mai spun cei care au văzut condiţiile în care sunt crescute vitele.
"Pur şi simplu au îngheţat în picioare; a fost frigul acela foarte mare, nu au băut apă, mâncare nu prea au."
"Vacile sunt ţinute în mizeria asta aici. Apă nu le dă, a spus că să mănânce zăpadă."
Chiar şi paznicul fermei recunoaşte că animalele nu sunt îngrijite cum ar trebui. Dovadă a indolenţei stau cele câteva leşuri îngheţate care au fost aruncate la întâmplare în curtea fermei şi care ar fi trebuit ridicate de către o firmă specializată. În schimb, acestea sunt îngropate pe terenurile din jurul exploataţiei.
"- Iarna asta a fost frig, frig... Anul trecut nu am avut treabă cu ele, a murit doar un viţel.
- Acum cam câte vaci au murit pentru că sunt destul de multe?
- Cam 10-12. Face cu excavatorul şi le îngroapă", spune paznicul.
"Anul trecut au fost afară, nu au păţit nimic. Cine ştia că vor veni două luni cu minus?", se justifică Luigi Piva, fiul proprietarului fermei.
"Gândiţi-vă la câţi copii sunt în sat, e focar de infecţie. Ne miră faptul că avem gripă aviară, avem fel de fel de microbi şi de boli", spune un localnic.
Revoltaţi, sătenii spun că italianul îşi face propriile reguli în localitate, ba chiar devine agresiv faţă de cei care încearcă să-i atragă atenţia.
"Era cu puşca la el, a zis că mă împuşcă. Am zis, păi, sunt pe pământul meu. Ăsta nu-i pământul tău, e pământul meu. De unde, l-ai adus tu din Italia? S-a apucat şi m-a înjurat de mamă. Ce era să fac cu el, om de 80 de ani, să mă pun să mă bat cu acela?", povesteşte un localnic.
În urma unei sesizări, la faţa locului au ajuns şi inspectorii DSVSA Bihor care au lăsat să se înţeleagă că proprietarul animalelor a fost amendat din cauza neglijenţei.
"Noi am acţionat rapid, la primul semn, am aplicat măsurile legale. Nu pot să vă spun (care e cuantumul sancţiunii - n.n.), este conform normelor în vigoare", susţine Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Nici procesul verbal încheiat nu a scos la lumină valoarea sancţiunii.
"- Ziceaţi că pe procesul verbal de la DSV nu e trecută nicio sancţiune?
- Nu, aici e procesul-verbal.
- E doar o constatare.
- Doar o constatare, se şi vede, sunt liniuţe şi atât. Înseamnă că ori e prea bazat el sau chiar nu îl interesează nici de cetăţeni, nici de animalele lui", spune Florian Pentie, viceprimarul comunei Hidişelu de Sus.
Cei de la Direcţia Sanitar Veterinară promit să monitorizeze situaţia în continuare. Cazul de la Şumugiu a intrat şi în atenţia asociaţiilor pentru Protecţia Animalelor.
Reporter: Anca Deac
Operatori: Robert Rezmuves, Constantin Gheorghiţă