BIHOR. Gunoiul, ridicat de două firme diferite în Valea lui Mihai

Data publicării:
gunoi Valea

Locuitorii din Valea lui Mihai s-au obişnuit deja să audă acest zgomot de două ori în fiecare săptămână. Aşa cum s-au obişnuit şi cu cele două maşini diferite care vin să golească tomberoanele. Asta pentru că în oraş funcţionează două firme de salubritate, cărora localnicii le plătesc separat pentru serviciile prestate.

"Este o prostie: vine mașina de gunoi acum, peste o jumătate de oră vine pentru plastice, pentru altceva. E absurd!"

În timp ce firma care preia resturile menajere cere o taxă lunară de 4,83 lei pe persoană, cea care ridică deşeurile reciclabile solicită 5 lei şi 54 de bani pe persoană. În total, în fiecare an un localnic plăteşte pentru ridicarea gunoiului peste 120 de lei.

"Să fie o firmă și atunci să plătim numai la o firmă. Sunt foarte mulți care sunt săraci și nu pot să plătească."

Firma care preia gunoiul menajer este din Satu Mare şi în 2000 a semnat un contract pe 25 de ani cu primăria locală. Cea de-a doua societate de salubritate a apărut în Valea lui Mihai după ce în 2009 a fost deschisă stația de sortare din localitate, realizată cu 1 milion de euro din fonduri europene. Obligate de procedurile legale, autorităţile locale au organizat o licitația pentru sortarea deșeurilor, câștigată de firmă din Arad.

"Am fost siliți să punem în funcțiune stația de sortare și prin urmare ar trebui să avem un operator dacă nu aveam, nu se finaliza proiectul prin urmare trebuia să restituim banii dați în acest scop de Uniunea Europeană", susţine Jozsef Nyako, primarul orașului Valea lui Mihai.

Cu doi operatori de salubritate în oraş, Primăria a încercat să convingă firma din Satu Mare să renunţe la contract.

"M-am consultat cu avocați de renume și nimeni nu s-a angajat să putem ajunge la o reziliere a contractului cu Bioflorisalul, care era operatorul inițial", explică primarul.

"Dar de ce? Ce am făcut greșit pentru ca să reziliez? Nu mi se pare un subiect care să-l discut la telefon; rezilierea unui contract de salubrizarea a unei localități nu se discută la telefon", le-a spus Marius Morar, directorul Bio Florisal Satu Mare, jurnaliştilor Digi24 Oradea.

În această situaţie, locuitorii din Valea lui Mihai sunt obligaţi că încă 10 ani de acum înainte să plătească două firme care să le ridice gunoiul. Cumulate, taxele pe care le achită o depăşesc pe cea din Oradea, unde fiecare locatar plăteşte sub 100 de lei pe an pentru aceste servicii.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri