Acuzată de consilieri ai Opoziţiei că lasă drumurile judeţene nemodernizate ori năpădite de vegetaţie, conducerea administraţiei Bihorului reacţionează: toate rutele din Bihor care au nevoie de reparaţii vor fi gata până în 2020, spun şefii judeţului. Pe lângă asta, buruienile crescute pe marginea şoselelor vor dispărea odată cu soluţionarea contestaţiilor depuse de firmele participante la licitaţia organizată în acest scop.
"Acest drum ce seamănă mai degrabă cu o uliţă de ţară a fost inclus în categoria drumurilor judeţene. El are rolul de a lega comuna Gepiu de localitatea Bicaci", a constatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
"Nu ne este greu, ne este foarte greu, nu ne pot merge copii la şcoală, nu ne putem duce la serviciu chiar e o necesitate."
"Când e uscat e praf, când plouă e noroi, nu poţi să circuli."
Şi va rămâne la fel o perioadă, pentru că drumul Gepiu-Bicaciu nu face parte din cele trei tronsoane pentru care Consiliul Judeţean Bihor a primit bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Este vorba despre şoseaua Uileacu de Beiuş-Bălaia- Burzuc-Sârbi, despre drumul dintre Sâmbăta, Dobreşti şi Roşia şi traseul Beiuş - Roşia - Aştileu. În lungime totală de aproape 100 de kilometri acestea vor fi refăcute cu o parte din cei 750 de milioane de lei alocaţi pentru 75 de localităţi. Acestea au depus 173 de proiecte de finanţare a reparaţiilor de şcoli, grădiniţe, drumuri, reţele de apă-canal, străzi, spitale sau centre medicale.
"În cadrul proiectelor de drumuri judeţene 3 drumuri judeţene într-o valoare totală de 191 de milioane, adică vreo 40-45 de milione de euro. În acest an până la acestă oră am mai făcut 45 de kilometri de drum la stratul de uzură şi mai avem pregătite cu strat de binder încă câteva zeci de kilometri", a declarat Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor.
Consiliul Judeţean intenţionează să ceară finanţare şi pentru alte două proiecte pentru rutele Salonta-Tinca şi Şus-Moneasa. În următorii trei ani, toate drumurile judeţene vor fi asfaltate, promite Ioan Mang.
"Promisiunea făcută în campanie ca toate drumurile judeţene inclusiv cele de piatră şi pământ să fie asfaltate până în 2020, o vom face."
O altă problemă a şoselelor din judeţ este faptul că nu au fost toaletate de mult timp
"Vegetaţia ce năpădeşte drumurile judeţene depăşeşte în majoritatea cazurilor înălţimea unui om sau chiar a unui utilaj cum ar fi un tractor sau un camion", a transmis Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
"Se pierde vizibilitatea este normal şi puterea de evitare a unui accident este minimă."
Şefii Consiliului Judeţean susţin că situaţia este provocată de contestaţiile depuse de firmele ce trebuiau să cureţe drumurile.
"Pe toate 5 tronsoanele trei firme care au pierdut au depus contestaţiii, astfel că am fost obligaţi, să mai punem la bătaie incă 100 de mii de euro până la finalizarea contestaţiilor să mai facem, prin incredinţare directă măcar, tunderea marginilor", a declarat Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor.
În Bihor există 870 de kilometri de drumuri judeţene.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş