A fost sărbătoare printre slovacii din comuna bihoreană Şinteu. Localnicii au marcat 200 de ani de când primii colonişti slovaci ajungeau pe aceste meleaguri. Muncitori în pădurile din zonă, unde tăiau lemnul necesar pentru fabricile de sticlă, aceştia au primit proprietăți şi şi-au adus familiile în România. În Şinteu trăiesc acum aproximativ 1200 de slovaci care şi-au prezentat în weekend tradiţiile.
Primii slovaci care au sosit la începutul secolului al XIX-lea în zona localității Șinteu erau bărbați care munceau la tăierea pădurilor de fag. Lemnul era folosit ca și combustibil de fabricile de sticlă din zonă.
"Au fost tăietori de lemne, apoi erau arzători de lemne și făceau cenușă din care se făcea leșie care era folosită la fabricarea sticlei curate. Casele sunt răsfirate, pentru că ei își amenajau locuințele pe mijlocul parcelei", povesteşte Ștefan Kalamar, organizatorul evenimentului.
Trecerea a două secole nu a afectat tradiţiile slovacilor din Şinteu, comuna unde aceştia sunt şi în prezent majoritari. Obiceiurile comunităţii au fost prezentate la sfârşit de săptămână în cadrul unui festival organizat de un localnic.
„- Costumul meu popular slovăcesc este compus din cămașă, vestă, poale, jupon și șort.
- Văd că ai și ceva în păr prins.
- Da, am niște fundițe tradiționale", spune Bianca Popovici, dansatoare.
"Vestă, cămașă, pantaloni, cizme, curea și pălărie tradițională. Destul de greu, sunt foarte dinamice și mai ales dacă dansăm ca aici, în soare, e mai greu", explică Fergo Briac, dansator.
Cei doi tineri fac parte dintr-un ansamblu înființat în 2009, la inițiativa unei familii de slovaci din Bihor.
"Este dans tematic, tema este obiceiuri cu prilejul recoltării grâului a cerealelor", susţine Dana Capuste, fondatoarea ansambului.
În cadrul festivalului, slovacii şi-au prezentat şi preparatele tradiţionale, care aveau la baza cartoful, singura legumă care creştea în pământul din Şinteu. Din cartofi era făcută pâinea, dar și clătitele sau plăcintele care sunt și astăzi la mare căutare.
În România trăiesc aproximativ 30.000 de slovaci.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegeduș
Editor web: Adrian Laboş