"La Oradea, pedala de acceleraţie e apăsată la maxim". Este părerea arhitecţilor prezenţi la Bienala de Arhitectură din oraș referitoare la atenţia pe care autorităţile o acordă spaţiilor urbane şi clădirilor de patrimoniu. "V-a mers vestea, de aceea ne aflăm aici", au mai spus doi dintre membrii Uniunii Arhitecţilor din România, prezenţi joi, la Vocile Bihorului.
"Eu nu am fost de mult în Oradea şi descoperirea cetăţii a fost o minune. Cu ceea ce s-a făcut şi ce se va face, mi se pare o mare victorie, ca la Alba Iulia. Cetatea va fi o prezenţă europeană. Am văzut puţine din câte s-au făcut pentru că totul cere timp, dar de asta suntem la Oradea, veştile merg din gură în gură", a spus Ileana Tureanu, preşedinta Uniunii Arhitecţilor din România .
Arhitecţii prezenţi la Bienala de Arhitectură de la Oradea au fost impresionaţi de oraş, dar şi de colaborarea între corpul profesional şi administraţia locală. Aceştia spun că la Oradea se insistă mult pe recuperearea patrimoniului şi oferă o explicaţie pentru avansul capitalei Bihorului în faţa oraşelor din vechiul regat.
"Patrimoniul extracarpatic este extrem de fragil. Din felurite motive, dar acolo e mai complicat. La fel de complicat este şi modul de a gândi al autorităţilor. Aici lucrurile sunt foarte accelerate pentru că e clar că cineva vrea lucrul acesta", susţine Doina Bubulete, preşedinta juriului Bienalei de Arhitectură.
Deşi cunosc valoarea clădirilor de patrimoniu, administraţiile nu se implică de fiecare dată în salvarea lor. Este o abordare greşită, cred arhitecţii, care spun că toată lumea are de câştigat din recuperarea acestui patrimoniu.
"Dezastrul la care se ajunge este extraordinar de mare şi uneori situaţiile devin greu de recuperat. Dar patrimoniul este un catalizator. Gândiţi-vă ce înseamnă pentru cultură şi pentru că un anumit tip de turism se dezvoltă aşa, este ajutat de această chestiune", spune Doina Bubulete.
Ediţia din acest an a bienalei de arhitectură a programat şi câteva expoziţii la Oradea. În cadrul acestora au fost desemnaţi câştigătorii secţiunii de restaurare şi conservare a bienalei.
Redactor: Bogdan Băcilă