Până în urmă cu câţiva ani, biblioteca din Bratca era o ruină. La fiecare ploaie mai puternică, apa se infiltra în clădire prin crăpăturile din tavan. Umezeala a lăsat urme adânci pe cărţile pe care puţini localnici le mai răsfoiau.
Cea care a avut iniţiativa refacerii bibliotecii comunale este o profesoară de la şcoala din comună.
"Rolul bibliotecii este cartea, să-i determinăm pe copii să o iubească și să o ia, dar și să o citească. Avem și clubul de lectură, am un grup de copii mai mari de la liceu care vin odată pe săptămână și le citesc celor mici", spune Luminița Izdrăilă, profesoară de franceză.
Un an au durat lucrările de refacere a bibliotecii, plătite cu bani din bugetul local. După renovare, în clădire au fost amenajate un atelier de creaţie și o sală multifuncţională. Biblioteca a fost inclusă în programul Biblionet, iar cu fonduri primite de Fundaţia Melinda şi Bill Gates au fost cumpărate patru computere conectate la internet.
Noul centru cultural a devenit astfel un punct de atracţie pentru localnici,
"Îmi place la bibliotecă pentru că facem activităţi, facem concursuri de şah, facem curse cu bicicletele", spune Raul.
"A reuşit să devină un model pentru bibliotecile publice bihorene. Copiii vin cu bucurie şi veţi vedea dacă veţi merge ca acele condiţii din bibliotecă îi fac pe copii să se simtă ca acasă", susţine Delia Pantea, reprezentantul Bibliotecii Județeane "Gheorghe Șincai" din Oradea.
Anul acesta, la Bratca au ajuns peste o sută de volume noi, iar Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" a donat alte zeci de cărţi. În ultimii trei ani, în Bihor au fost renovate 20 din cele 43 de biblioteci comunale care mai funcţionează.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş