La aproape 2 luni de la furtuna care a devastat vestul și nordul ţării, efectele acesteia se simt încă în Baia Mare. Bazinul de înot "Gheorghe Demeca", al cărui acoperiș a fost distrus de vânt aproape în totalitate, este și astăzi închis.Cei aproximativ 450 de copii care înotau zilnic acolo se antrenează prin spa-urile de lânga oraș, iar sute de părinți au cerut printr-o petiție implicarea autorităților. Vestea bună a venit în urmă cu două zile, când Ministerul Tineretului și Sportului a alocat 500 de mii lei pentru reparații.
„Urmare a furtunii din luna septembrie, hidroizolația de pe bazinul de înot Gheorghe Demeca a fost afectată în proporție de peste 80%, astfel încât în momentul când plouă și urmatoarele 5-6 zile după fiecare ploaie, efectiv plouă și în bazin”, spune Cornel Săvoiu, directorul DJTS Maramureș.
Acesta este motivul pentru care, încă din 21 septembrie, bazinul de înot din Baia Mare este închis. Asta după ce, și peste vară, a avut lacăt pe porți.
„Suntem de 3 luni pe uscat. Copiii nu au unde să se pregătească. Nu poți să îți bați joc de munca lor, de ore întregi. Și, pe lângă performanță, mai este vorba și de o comunitate locală, care este destul de implicată în acest bazin”, îşi spune supărarea Ștefan Gherghel, antrenor şi multiplu campion de înot.
Potrivit Direcției de Tineret și Sport Maramureș, până să fie închis, în bazinul acoperit înotau zilnic aproape 500 de persoane. Dintre acestea, 200 sunt elevi ai Liceului cu program sportiv din Baia Mare.
„După apariția manualului de educație fizică, noi am inventat înotul pe uscat. Majoritatea lor (a elevilor – n.n.) nu se antrenează. Sunt doar cei care sunt implicați direct în loturile naționale, pe aceia reușim să îi antrenăm în perioada asta. Cu contribuția și sacrificiul părinților, prin SPA-urile din jurul localității”, susţine Adrian Gherghel, directorul LPS Baia Mare.
Pentru a cere intervenția autorităților, părinții au făcut și o petiție, cu sute de semnături.
„E supărare mare pentru că părinții, alături de copii, alături de antrenori suferă. Deci improvizăm antrenamente prin parcuri, prin SPA-uri, ape termale pentru ca copiii noștri să facă performanță. Nu e normal”, consideră Adrian Mureșan, inițiatorul petiției.
La această concluzie au ajuns, în cele din urmă, și reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului. În urmă cu două zile a fost anunțată alocarea a 500 mii lei, bani necesari pentru reparații.
Cel mai probabil, bazinul de înot "Gheorghe Demeca" din Baia Mare va fi redeschis publicului până la sfârșitul acestui an.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa