În câteva luni Bihorul ar putea fi primul judeţ din ţară care construieşte un centru de pregătire a salvatorilor montani. Până în luna martie a anului viitor baza va prinde contur în Vârtop, printr-un proiect susţinut financiar de autorităţile elveţine din cantonul Saint Gallen. Acestea le-au oferit partenerilor români şi experienţa pe care au acumulat-o în domeniul salvărilor montane.
300 de mii de franci francezi au fost investiţi de autorităţile elveţiene în construirea centrului de formare şi pregătire a salvatorilor montani din Bihor.
Heidi Hanselmann, ministrul sănătăţii din cantonul St. Gallen, Elveţia: "Ceea ce a fost scris pe hârtie se poate materializa şi poate fi spre beneficiul persoanelor."
Centrul care va fi ridicat pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi în Vârtop va cuprinde o bază de 12 containe dotate cu echipament de salvare şi cu toată infrastructura necesară.
Jorgen Steinbrenner, directorul spitalului Grabs, Elveţia: "Centrul de formare este deja pregătit pentru a fi amplasat în Vârtop. Achiziţionarea echipamentelor este prevăzută. Acest centru de formare, odată cu acreditarea sa, va fi unul pilot în România."
La Vârtop vor fi antrenaţi şi pregătiţi - în cursuri speciale cu o durată de 400 de ore - cei care vor să devină salvatori montani.
Istvan Pinter, şeful Salvamont Salvaspeo Bihor: "Pentru a putea menţine un nivel calitativ atât ca pregătire a salvatorilor, cât şi ca numărul lor să fie suficient, ne-am propus să înfiinţăm acest centru dedicat special pregătirii salvatorilor montani."
Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor: "Consiliul Judeţean Bihor face eforturi deosebite pentru a îmbunătăţi serviciile publice care sunt adresate cetăţenilor, turiştilor, astfel încât ele să ajungă la nivel european."
În prezent, în Bihor sunt angajate ca salvatori montani 10 persoane, iar alte 17 lucrează ca voluntari. În viitor numărul lor va creşte pentru a acoperi cu servicii de permanenţă toată zona montană din județ.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves