În doar câteva clipe mormane întregi de frunze căzute prin parcurile Oradei sunt aspirate de utilaje speciale. "O primă etapă constă în strângerea lor în grămezi cu ajutorul unor suflante apoi acestea sunt trase, aspirate cu ajutorul utilajelor de mare capacitate", a detaliat Lucian Faragău, responsabil cu aspirarea frunzelor.
Într-o toamnă se adună în jur de 200 de tone de frunze. După ce sunt încărcate în utilaje, grămezile uriaşe de frunze sunt aduse pe un platou imens unde sunt lăsate timp de trei luni, ca să intre în fermentaţie. "Frunzele sunt tocate şi aranjate în şiruri acolo sunt aerisite cu utilaje speciale 2-3 luni şi transformate în compost natural", spune Zoltan Kovacs, responsabil cu realizarea compostului.
Din 100 de kilograme de frunze rezultă 60 de kilograme de compost. Amestecat cu turbă, acesta este ambalat în saci de plastic de 40 de litri şi vândut cu 10 litri. Îngrăşământul astfel obţinut este foarte apreciat de florari.
Datele oficiale arată că în Oradea sunt peste un milion 200 de mii de arbori. Cheltuielile foarte mici cu fabricarea compostului duc la un profit de câteva zeci de mii de lei.