"Vă rog să aveți grijă la tot ce faceți, să fie introduse bine în șablon sudura să fie corespunzătoare."
Aşa începe ora de practică pentru elevii de la Colegiului Tehnic Andrei Şaguna. În aproximativ o lună, prima serie de 15 bănci a fost terminată şi este gata să fie predată Liceului cu Program Sportiv Bihorul.
"Am dorit să reîmprospătăm mobilierul școlar, având în vedere că pe parcursul ultimilor 5 ani s-a mai degradat. Am luat legătura cu cu primăria municipiului Oradea şi ne-a direcționat spre colegiul tehnic Andrei Șaguna. Am discutat cu conducerea de acolo și am stabilit un număr de 100 de bănci și scaune. În prima fază am primit 15 bănci duble, 30 de locuri - urmează să primim și celelalte", spune Roland Bocoi, directorul adjunct al LPS Oradea.
Singura cheltuială a Primăriei Oradea este materia primă, care este cumpărată de la producători şi trimisă în atelierul şcolii.
"Ne dă posibilitatea să lucreze atât în atelierele de mecanică, dar și în cel de tâmplărie; prin asigurarea materialului de către primărie copiii au de fapt pe ce exersa ca să-și dezvolte niște deprinderi", susţine Cristinco Olar, directoarea colegiului "Andrei Șaguna".
Istvan Huszar, viceprimarul Oradei: "Celălalt avantaj este economisirea unei părți a manoperei, pentru că în momentul de față putem spune că prețul estimat al unei bănci pe parte de materie primă se ridică la nu mai mult de 100 de lei. Consider că acestea sunt foarte utile: au trecut și de examenul OPC, ceea ce dovedește că s-a lucrat de calitate."
Până acum, pe adresa Primăriei Oradea au sosit solicitări pentru trei sute de bănci de la LPS Bihorul, Şcoala Szacsvay şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. De asemenea, autorităţile locale au primit comenzi de reparaţii de mobilier la mai multe grădiniţe din oraş.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi