Luni, la ora 13, mai mulţi poliţişti, un avocat şi un executor judecătoresc au trecut pragul sucursalei Volksbank din centrul Oradei pentru a forţa banca să returneze banii unui client. Acesta a câştigat un proces şi are de recuperat aproximativ o sută de mii de lei.
"Daca nu fac plata, atunci vom continua executarea. Eu, aici, apelez la execuţia mobiliară, sens în care pot să institui sechestru asupra bunurilor mobile, care înseamnă tot ce este bun mobil în interiorul acestei bănci", susţine Gheorghe Beiuşan, executor judecătoresc.
Executorul judecătoresc le-a reamintit reprezentanţilor bănci şi de o altă datorie pe care o au către un client. Florin Demian are de primit 2000 de franci elveţieni de la Volksbank de luni bune. El a dat în judecată banca pentru comisionul de risc pe care îl plătea lunar. Instanţa i-a dat câştig de cauză, însă până luni i-au fost transferaţi doar 3000 din cei 5000 de franci elveţieni datoraţi.
"În 2010, cu tăierea salariilor la bugetari am ajuns să fie rata mai mare ca salariul şi am semnat pe baza ordonaţei 50 o reducere a comisionului de risc care nu se restituie. Am ales să dau în judecată pentru comisioanele ilegale, adică cel de risc care nu îşi are rostul din punctul meu de vedere", consideră Florin Demian, client al băncii.
"Instanţa a decis ca perceperea acestui comision este o clauză abuzivă, motiv pentru care a dispus restituirea comisionului de risc şi, ulterior, de administrare", explică avocata Simona Pascu.
Reprezentanţii băncii au promis că vor vira banii clientului care a acţionat-o în instanţă.
"Volksbank pune de bunăvoie în executare sentinţele instanţelor de judecată, dar, din păcate, uneori apar neconcordanţe între sumele calculate de bancă conform sentinţei şi contractul de credit al cleintului ce se află în derulare pe de o parte şi cel al clientului pe cealaltă parete. Este o situaţie particulară în care clientul solicită rambursarea unei alte sume decât cea rezultată din calculel noastre. Volksbank are sumele necesare şi ele vor fi virate imediat", a declarat Diana Niţulică, directorul Volksbank sucursala Oradea.
Clienţii care trebuie să recupereze sume de bani de la bănci au şi o altă variantă de forţare a băncii.
„Pentru recuperarea sumelor de bani se pot popri conturile băncilor la BNR; astfel am şi obţinut recuperarea sumelor de bani care erau trecute în titlul executoriu, de fapt în sentinţele judecătoreşti. Executorul face toţi aceşti paşi pentru poprirea sumelor şi de recuperare a lor cu dobânzi şi cu actualizarea indicelui de inflaţie, dacă este prevăzut în titlul executoriu", a detaliat Bogdan Vîntu, avocat.
Doar în ultimele 12 luni, Volksbank a fost obligată de instanţe să restituie banii unor clienţi în aproape şase sute de cazuri.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboș