La două zile de la furtuna care a devastat Baia Mare, autoritățile locale inventariază încă pagubele. În sediul primăriei a fost deschis un punct unic unde localnicii pot depune dosare pentru eventuale despăgubiri. Până acum, peste 270 de cetățeni au depus astfel de cereri și speră ca autoritățile să îi despăgubească. Banii ar urma să vină de la Guvern.
În doar 15 minute, acoperişul blocului din Baia Mare, în care locuieşte Vili Uglar, a fost pur şi simplu luat de vânt. "Acesta a fost acoperișul nostru care efectiv, în câteva minute, ne-a lăsat sub cerul liber", spune bărbatul. "Suntem efectivi distruși. Distruși sufletește."
Şi vecinii se tem acum pentru siguranţa lor.
"Doar rigipsul ne-a mai rămas; tavanele din rigips stau să cadă pe noi. Nu mai dormim acasă de duminică, nu știu ce va fi, vin ploile și...", spune Romina Șomcutean, locatar.
Vântul care a suflat duminică seara în Baia Mare cu 94 de kilometri pe oră a distrus peste 100 de acoperişuri şi a avariat peste 150 de autoturisme. Pentru a-i ajuta pe localnici, autorităţile locale au deschis încă de luni un punct unic unde se pot depune dosare pentru eventuale despăgubiri.
"Ne interesează, în primul rând, să avem evidența mașinilor avariate, respectiv a clădirilor avariate. La clădiri chestiunea este mai delicată pentru că foarte multe din acoperișuri sunt ilegal construite sau construite cu autorizație și proiect care nu a fost respectat", a declarat Cãtălin Cherecheș, primarul orașului Baia Mare.
Până acum, 275 de oameni au adus dosare cu fotografii grăitoare. 110 cereri au fost pentru acoperişuri smulse de vânt, iar alte 165 pentru autoturisme avariate.
"Pagubă totală: adică ne-a dezvelit tot blocul, tot acoperișul", spune o păgubită.
"La mașină mi s-a avariat portiera din spate, partea stângă și geamurile mici", arată un localnic.
Dosarele depuse de oameni vor ajunge la Prefectura Maramureş, care le va trimite mai departe la Guvern. În cazul în care Executivul nu va aloca fondurile necesare, Primăria Baia Mare ia în calcul despăgubirea oamenilor pe baza unor anchete sociale. Sumele ar urma să fie cuprinse între 4.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare caz.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş