Înființate acum 280 de ani, Băile Beltiug, din județul Satu Mare, au devenit în timpurile moderne dovada neputinței și a ignoranței. Stațiunea a fost demolată în 1986 pentru a fi reconstruită, însa căderea comuniștilor a însemnat și oprirea proiectului. În anii ce au urmat autorităţile au încercat de mai multe ori să urnească lucrurile şi chiar au investit un milion de euro în refacerea băilor. Totul a fost în van.
Cândva, Băile Beltiug era destinația preferată a mii de români. Oamenii veneau din toate colțurile țării ca să beneficieze de apa minerală cunoscută pentru proprietățile ei tămăduitoare.
"Erau băi pentru reumatism. Au venit cu cârje și s-au dus fără cârje acasă", spune un localnic.
În 1986 vechile clădiri de beton au fost demolate de comuniști pentru a face loc altora, mai moderne. Revoluția din 1989 a oprit însă întregul proiect.
"Printre puținele lucruri care amintesc de perioada în care stațiunea Beltiug funcționa se numără și această locomotivă cu aburi folosită pentru încălzirea apei de tratament", spune Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
În 1995, Guvernul României a declarat Băile Beltiug stațiune de interes național și a alocat fonduri pentru reabilitare. Atunci a fost construit un hotel cu 86 de locuri de cazare. Ar fi urmat un bazin în aer liber de 725 metri pătrați, doar că…
"Totul a mers bine până în 1996 când s-a oprit finanțarea", explică Ioan Bartok-Gurzau, primarul comunei Beltiug, jud. Satu Mare.
După alți 10 ani, cei un milion de euro alocați printr-un proiect PHARE erau folosiți pentru mai multe investiți în Băile Beltiug: a fost ridicată o stație de epurare, drumul de un kilometru ce înconjoară complexul a fost asfaltat, parcările trasate, iar aleile au fost pavate. În plus, au fost montați câțiva stâlpi de iluminat care azi sunt doar de decor.
În 2011 a urmat o nouă încercare: o asociere în participațiune între Consiliul Județean Satu Mare și Primăria din Beltiug.
"Practic, Consiliul Județean s-a obligat să finalizeze această stațiune, ei urmând să aloce suma de 12.300.000 lei inițial, indexat la ora aceasta, fiind vorba de 14.419.00 lei", susţine primarul comunei Beltiug.
"Din păcate, în momentul de faţă nu sunt încă aprobate finanţările. S-au depus puţin mai târziu, din câte am constatat noi şi nu au prins primul val de finanţări din PNDR", a precizat Ioan Rus, vicepreşedintele CJ Satu Mare.
Astăzi, la exact trei decenii de când stațiunea a fost închisă, apele minerale zac nefolosite în adâncuri în timp ce, la suprafață, 3 paznici păzesc zi-noapte, de ani buni, ceea ce a mai rămas - nepăsarea și neputința.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa