Aflate în vecinătatea mult mai celebrelor Băi Felix, stațiunea Băile 1 Mai este soluția ideală pentru cei care vor să aibă parte de tratamente balneare sau de relaxare pe bani mai puțini. Prețurile la pensiunile și hotelurile din zonă sunt mai reduse decât în Felix, iar biletele la ștrand sunt mult mai ieftine. Cel mai atractiv este Ștrandul Venus, considerat cel mai verde ștrand din județ, vizitat anual de zeci de mii de turiști.
Situată la doar 7 kilometri de Oradea, stațiunea Băile 1 Mai este cunoscută drept sora mai mică a Băilor Felix. În ciuda investițiilor reduse care au fost făcute în ultimii ani în zonă, zeci de mii de turiști vin în fiecare la ștrandul Venus. Accesul pentru o zi întreagă costă 15 lei pentru adulți și 7 lei pentru copii.
"În cadrul ștrandului turiștii au parte de o adevărată pădure care le oferă răcoare chiar și atunci când afară sunt 35-37 de grade Celsius. În plus în zonă există foarte multă iarbă, unde vizitatorii își pot așeza liniștiți păturile fără a fi obligați să cumpere sezlonguri", a relatat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
În cadrul complexului turiștii au parte de mâncare și distracție pentru fiecare buzunar: de la plăcinte și gogoși până la ciorbe sau fripturi care pot fi servite la umbra terasei.
"E frumos, e curat, aranjat, ne place."
"Tot, tot ne place: și apa că e curată și împrejurimile."
"E umbră, miros de tei acum, extraordinar."
"Cel mai verde ștrand din județul Bihor, ștrandul Venus, unde avem 11 bazine funcționale, o parte dintre ele sunt în formă de Lotus, ceea ce conferă ștrandului un farmec aparte", spune Cristian Tăutu, specialist marketing.
La doar un kilometru și jumătate distanță se află Ștrandul cu Valuri, unic în lume prin mecanismul cu care este dotat.
"Sistemul de valuri este de bielă-manivelă, e acționat de un motor electric. Au fost făcute trei în 1896 de austro-ungari, e singurul care mai funcționează", a precizat Eden Evu, administratorul ștrandului cu valuri.
În prezent, ștrandul nu este funcțional, pentru că autoritățile locale au început lucrări de modernizare a acestuia.
"În urma investițiilor nu vrem să luăm din naturalețea locului; dorim să ne încadrăm în specificul zonei, un peisaj superb la liziera pădurii, astfel încât să producem un confort maxim pentru cei care vor vizita acest ștrand", a explicat Cristian Laza, primarul comunei Sînmartin.
Turiștii care ajung în Băile 1 Mai se pot caza în pensiunile și hoteluri din zonă, unde o noapte de cazare costă în timpul sezonului estival între 70 și 200 de lei. Stațiunea se află la doar câțiva kilometri de Oradea, pe DN76.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş